Hlorni osip vreba iz bazena: Kako da ga prepoznate i zaštitite kožu?

07.07.2021

07:17 >> 19:07

0

U slučaju da nakon dana boravka na bazenu završite sa više nego preplanulom kožom, uzmite u obzir da ste možda odreagovali na hlor

Hlorni osip vreba iz bazena: Kako da ga prepoznate i zaštitite kožu?
Copyright Pixabay

Bazeni su dobra opcija kada želimo da se rashladimo, ali hlor koji je obavezan u vodi bazena može da bude prilično grub prema našoj koži. Koliko god da nam se možda ne sviđa ideja da plivamo u nekakvim hemikalija, u ovom slučaju, to je mnogo bolja varijanta od onog što bi se u bazenu razmnožavalo bez hlora. Dakle, da, hlor je neophodan i važan.

Ako plivate u bazenu na otvorenom, vaša najveća briga vezana za kožu verovatno je povezana sa UV zracima i pokušavanjem da izbegnete opekotine od sunca. To je sasvim legitimno i odgovorno.

Pročitajte još

Međutim, čak i uz mnogo zaštitnog faktora, nakon izlaska iz bazena, možda ćete primetiti da je vaša koža posebno zategnuta, suva i peruta se. Obratite pažnju, postoji šansa da je to posledica hlora. Neki ljudi imaju mnogo jaču reakciju na hlor od drugih – uključujući pojavu osipa. U nastavku ćemo vam reći šta treba da znate o hlornim osipima, kao i to kako ih identifikovati i sanirati.

Pixabay

Šta je hlorni osip?

Prema Američkom koledžu za alergije, astmu i imunologiju (ACAAI), osip od

hlora ne znači da ste alergični na hemikaliju. Ovaj osip je zapravo „iritantni dermatitis“, koji je poput hemijskih opekotina, a uzrokovan je preosetljivošću na hlor. Ispostavilo se da je hlor prirodni nadražujući sastojak, zbog čega se vaša koža oseća tako zategnuto i suvo nakon izlaska iz bazena. Takođe, ako
slučajno već imate neku vrstu postojećeg dermatitisa, hlor to može pogoršati, ističu stručnjaci sa ACAAI.

Pixabay

Kako izgleda osip uzrokovan hlorom?

Hlorni osip uključuje barem jedan od ovih simptoma, kaže ACAAI:
– Crvenilo kože, osetljivost, upala i/ili svrab na mestu kontakta
– Lezije na koži ili osip
– Ljuspice ili perutanje na koži
– Vodeni plikovi

Kako se leči hlorni osip?

Preporuka je da se sa hlornim osipom nosite slično kao i kada biste sanirali druge iritacije i osetljivosti kože. Perite pogođeno područje čistom vodom kako biste pokušali da uklonite tragove preostalog hlora.

Pexels

Ako imate teži oblik osipa po telu i samo tuširanje čistom vodom vam ne pomaže, bilo bi dobro da se obratite lekaru ili alergologu u slučaju da se radi o nepovezanoj alergijskoj reakciji. U zavisnosti od situacije, vaš lekar će vam prepisati odgovarajuću kremu ili lek.

Dakle, još jedan razlog za brzo ispiranje nakon izlaska iz bazena.

Pexels

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike