Lek za kosti i zglobove, a zbog konopljinog proteina profitira i ceo organizam
Možda ste ga videli na policama u prodavnicama zdrave hrane a niste znali šta je i čemu služi. Konopljin protein se sve više koristi u ishrani, a možete ga kombinovati na mnogobrojne načine, od pravljenja šejkova do dodavanja u sastojke klasičnih recepata.
Ipak, ono što je važno da znate i zbog čega treba da ga, nekako, uklopite u svoj meni jeste to da je protein iz semena konoplje najkompletniji biljni izvor proteina jer sadrže sve esencijalne aminokiseline. Ima optimalnu količinu omega-3 i omega-6 esencijalnih masnih kiselina, visok procenat antioksidanasa, 65 odsto globulina i 35 odsto albumina. Od vitamina i minerala protein konoplje sadrži magnezijum, sumpor, kalijum, askorbinsku kiselinu, beta karoten, kalcijum, fosfor, gvožđe, riboflavin, niacin, vlakna i mnoge druge hranljive sastojke. Najbolji je kada se dobije hladnim presovanjem bez korišćenja hemijskih sredstava.
Upotrebom ovog proteinskog praha kosti i zglobovi postaju jači, dok se ceo organizam obogaćuje najvažnijim aminokiselinama, dobrim mastima i mineralima. Reguliše nivo holesterola u krvi, jača imunitet i smanjuje stres. Konopljin protein izuzetan je kao dodatak ishrani profesionalnih sportista, ne sadrži gluten, pomaže u mršavljenju i kod izgradnje mišićne mase.
Može se naći i u obliku ulja od semenki konoplje, koje je takođe zdravo, međutim, kao takvo nije izvor proteina.
Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari