Vladeta Jerotić davno je otkrio ko je čoveku najveći neprijatelj: Ova mudrost mogla bi vam promeniti život

28.01.2023

18:10

0

Autor: Z. A.

Reči čuvenog profesora vredeće vam kad se nađete u izazovnoj situaciji

Vladeta Jerotić davno je otkrio ko je čoveku najveći neprijatelj: Ova mudrost mogla bi vam promeniti život
Copyright Printscreen/YouTube/Televizija Hram/Pexels

Kada se čoveku događa nešto nepredviđeno, loše i neželjeno, kad mu loše krene, mnogi počinju da traže krivca u drugima, prebacuju odgovornost na roditelje, prijatelje, decu, kolegu, društvo, krizu, na sve oko sebe.

Nažalost, retko ko se retko kada zagleda u sebe i razmotri da klica nedaće zapravo ne leži u nama samima.

Baš o tome, o značaju dijaloga sa sobom, govorio je mudri Vladeta Jerotić, čuveni srpski akademik i psihijatar, čovek čije reči leče.

On je radio kao profesor na Bogoslovskom fakultetu i napisao je brojna psihološka dela koja daju pitanja na važne odgovore kako iz oblasti psihologije i praktičnih životnih situacija, tako i o značaju duhovnosti. Njegovi saveti mogu da promene život.

Printscreen/YouTube/Televizija Hram
Dr Vladeta Jerotić, akademik i neuropsihijatar

Kada se u teškim životnim situacijama zapitamo ko je naš najveći neprijatelj, vredi poslušati ove reči Vladete Jerotića:

- Čovek nema većeg neprijatelja od samog sebe. Čovek traži na prinudan način i u strahu od sebe samog neprijatelje van sebe da bi mu bilo lakše da sopstveno zlo projektuje na nekog drugog. Ali kada ostane jednom sam sa sobom, moraće da se razračuna sa sobom. U samoći on to mora da učini, u potpunoj samoći, jer će tek tada primetiti da nije sam i da nikada nije bio sam. Razgovor sa samim sobom uvek je bio razgovor sa ti, dijalog. Zar i dete najpre ne kaže ti, pa tek onda ja!

Tada, uistinu, počinje prava individuacija, i iz te strašne unutarnje borbe sa zlom u sebi, ma otkuda to zlo dolazilo, dolazi sloboda i iz slobode odlučivanje i iz odlučivanja odgovornost i sa odgovornošću ozarenost što znači početak ne natčoveka nego čoveka.
Pexels
Odraz u ogledalu

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike