Redovno koristite vodicu za ispiranje usta? Budite oprezni, zbog nje vam je možda visok pritisak

28.11.2022

07:04

0

Autor: Z.A.S.

Istraživanje je pokazalo da biste redovnom upotrebom mogli da utičete na povišenost gornjeg pritiska

Redovno koristite vodicu za ispiranje usta? Budite oprezni, zbog nje vam je možda visok pritisak
Vodica za ispiranje usta - Copyright Profimedia

Kada vodite računa o zdravlju, nikako nemojte da preskočite ni higijenu usne duplje. Oralna higijena je preduslov za zdrave i lepe zube, ali i desni. Međutim, na jednu stvar, ipak, treba da obratite pažnju.

Ukoliko imate naviku da svakodnevno koristite vodicu za ispiranje usta, dobro porazmislite o toj navici.

Naime, nedavno istraživanje pokazalo je da korišćenje nekih vodica za ispiranje usta može da prouzrokuje povišen krvni pritisak.

Poput creva, i usna duplja sadrži kombinaciju dobrih i loših bakterija, a uravnoteženi mikrobiom usne duplje pomaže u očuvanju zdravlja.

Tu ravnotežu možete da narušite koristeći vodicu za ispiranje usta, otkrilo je istraživanje objavljeno u stručnom časopisu "Frontiers in Cellular and Infection Microbiology".

Dobre bakterije u usnoj duplji omogućavaju pretvaranje nitrata iz ishrane (uobičajeno ih ima u povrću) u dušikov oksid, a ta molekula pomaže u održavanju zdravih vrednosti krvnog pritiska.

Profimedia
 

Problem je u tome što neke vodice za ispiranje usta sadrže antiseptičku materiju koja se naziva hlorheksidin, koja može da uništi bakterije u usnoj duplji koje proizvode dušikov oksid.

Istraživanje je pokazalo da je korišćenje vodice koja sadrži hlorheksidin dva puta dnevno tokom nedelje bilo povezano sa značajnim povećanjem sistoličkog odnosno gornjeg pritiska.

- Znamo da niko ne može da bude dobro bez odgovarajuće količine dušikovog oksida u telu. S druge strane, više od 200 miliona Amerikanaca svaki dan koristi antiseptičku vodicu za ispiranje usne duplje koja uništava dobre bakterije koje pomažu u stvaranju dušikovog oksida.

Profimedia
 

- Ono što se nekada smatralo dobrom navikom ipak čini više štete nego koristi - rekao je voditelj studije prof.  Nitn Brajan, dodajući da bi njihovo otkriće ujedno moglo da objasni i zašto dve od tri osobe s visokim krvnim pritiskom ne uspevaju lekovima da drže pritisak pod kontrolom.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike