Kardiolozi upozoravaju: Ova hrana povećava rizik od bolesti srca, izbegavajte je u širokom luku!

15.11.2022

05:29

0

Autor: Z.A.S.

Loš odabir hrane utiče i na krvni pritisak, ali i na nivo lošeg holesterola

Kardiolozi upozoravaju: Ova hrana povećava rizik od bolesti srca, izbegavajte je u širokom luku!
Srce - Copyright Profimedia

Kada je u pitanju zdravlje srca, možda niste znali, ali konzumiranjem hrane i napitaka takođe utičete na njega. Određena hrana, ali i pića mogu da ubrzaju njegovo starenje.

Stručnjaci upozoravaju i na to koja hrana i pića utiču i na podizanje nivoa lošeg holesterola, ali i pojavu gojaznosti i dijabetesa.

Evo šta kažu kardiolozi.

Peciva i brza hrana

Brzu hranu i pekarske proizvode izbegavajte što više možete. Prepuni su trans masti, šećera, raznih začina i pojačivača ukusa, a sve to negativno utiče na zdravlje celokupnog organizma.

Pixabay
 

Alkohol

Nadamo se da ne treba posebno da vam naglašavamo da je prekomerna konzumacija alkohola izuzetno štetna. Osim što može da poremeti san, da izazove dehidrataciju, takođe može da poveća i rizik od nastanka moždanog udara i srčanih oboljenja. Takođe, alkohol može da poveća šanse za pojavu krvnih ugrušaka, ali može i da utiče na povećanje krvnog pritiska.

Pixabay
 

Kafe i pića koji sadrže kofein

Preterivanje sa kafom i pićima koja sadrže kofein povećava rizik od prevremenog starenja. Velika količina kofeina može i negativno da utiče na rad srca. Pokušajte da dnevno popijete najviše dve šoljice kafe ili nekog drugog napitka koji sadrži kofein.

Pixabay
 

Prženo i presoljeno meso

Meso koje je prženo i presoljeno može da izazove dehidrataciju, ali i povišen krvni pritisak, kao i pojavu raznih drugih kardiovaskularnih oboljenja. Važno je da ne preterujete sa ovom vrstom hrane.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike