Stručnjaci otkrili da li zubni konac treba koristiti pre ili nakon pranja zuba

08.06.2021

10:40 >> 11:02

0

Autor: Z. A.

Upotreba konca je bitan korak oralne higijene

Stručnjaci otkrili da li zubni konac treba koristiti pre ili nakon pranja zuba
Copyright Profimedia

Korišćenje zubnog konca trebalo bi da bude svakodnevna navika, ali ako ćemo biti iskreni, većina nas to ne praktikuje. Otprilike jedna trećina odraslih osoba starijih od 30 godina kaže da svakodnevno koriste zubni konac, navodi „Journal of Periodontology“.

Naravno, prvi korak ka ispravljanju ove loše navike trebao bi da bude taj da počnete koristiti zubni konac. A jeste li znali da je važno i kada to radite?

Stručnjaci se slažu da je mnogo bolje koristiti knac pre pranja zuba.

Čestice hrane i bakterije stvaraju plak koji ostaje na zubima. Kada se te naslage nakupe na zubima, četkice ih više ne mogu potpuno ukloniti i brzo se pretvaraju u zubni kamenac, piše „Livestrong“. Takođe, plak dovodi do stvaranja šupljina, koje se mogu pojaviti između zuba, i gingivitisa, stanja koje može dovesti do bolesti desni.

Pexels

Koliko često bi trebalo zube čistiti zubnim koncem?

– Svi bi trebalo da koriste zubni konac jednom dnevno, bilo ujutro ili pre spavanja – kaže Liza Maksvel, direktorka programa „Dental Hygiene“ i klinička docentkinja na Odeljenju za biomedicinske nauke i sveobuhvatnu negu na stomatološkom uniiverzitetu u Indijani.

možda će vas i ovo zanimati

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike