Samo pola sata ove aktivnosti dnevno od velike je koristi za naše zdravlje: Šetnja pomaže i kod artritisa

11.07.2022

04:29

0

Autor: Z.A.S.

Osim na fizičko, šetanje dobro utiče i na mentalno zdravlje

Samo pola sata ove aktivnosti dnevno od velike je koristi za naše zdravlje: Šetnja pomaže i kod artritisa
Šetnja 1 - Copyright Pixabay

Da li ste znali da svakodnevna šetnja od 30 minuta može da utiče na naše zdravlje? Pored toga što utiče na fizičko, takođe može da poboljša i mentalno zdravlje, koje je takođe izuzetno važno.

Šetnja zaista daje mnogobrojne koristi po naš organizam.

Održite zdravu težinu

Hodanje se smatra jednim od najboljih oblika vežbanja za zdravlje srca, a za to postoji dobar razlog. Nacionalna fondacija za srce Australije procenjuje da svakodnevno hodanje od 30 minuta ili više znatno može da smanji rizik od srčanih bolesti, a od moždanog udara za čak 35 posto.

Svakodnevno hodanje takođe može da pomogne u održavanju zdrave težine, poboljšanju metabolizma, stabilizovanja krvnog pritiska i holesterola u krvi, a sve to ide u korist zdravlja srca.

Tokom hodanja, oslobađaju se endorfini koji su zaduženi za dobro raspoloženje. Prema studiji iz 2018. godine, čak i kratak period šetnje, od 10 minuta, može da poboljša naše raspoloženje.

Pixabay
 

Pomaže telu

Osteoartritis je oblik artritisa koji pogađa zglobove, a hodanje može da ima ogromnu ulogu u smanjenju njegovog razvoja i progresije.

Sa druge strane, istraživanja pokazuju da vežbanje može znatno da pojača imunološku funkciju, potencijalno izazivajući promenu antitela i belih krvnih zrnaca koja pomažu organizmu da se bori sa infekcijama i bolestima.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike