Pečurke imaju fenomenalan uticaj na naš organizam, a vi minimum nekoliko razloga da već danas počnete da ih jedete

25.10.2022

04:31

0

Autor: Z.A.S.

Zbog svoje nutritivne vrednosti pozitivno utiču na zdravlje

Pečurke imaju fenomenalan uticaj na naš organizam, a vi minimum nekoliko razloga da već danas počnete da ih jedete
Šampinjoni - Copyright Pixabay

Ukoliko spadate u one koji vole pečurke, imate razloga da budete bezbrižni. Međutim, ukoliko ste među onima kojima ovo povrće nije najomiljeniji izvor proteina, pravo je vreme da se predomislite i pečurkama date šansu.

One, pre svega, zbog svoje nutritivne vrednosti pozitivno utiču na zdravlje.

- Pečurke su bogate vitaminom D, što je izuzetno korisno. Nedostatak ovog vitamina povezan je s umorom, narušenim zdravljem kostiju, smanjenom funkcijom imuniteta i povećanim rizikom od hroničnih bolesti, uključujući određene vrste raka - rekla je nutricionistkinja Nikol Stefanov.

Unsplash
 

Istraživanje objavljeno u stručnom časopisu "Food Science & Nutrition" pokazalo je da redovnim konzumiranjem pečuraka, u organizam unosite dovoljnu količinu mikronutrijenata bez povećanja kalorija, masti ili natrijuma. Pečurke su bogate selenom, nutrijentom koji ima antioksidativna svojstva koja pomažu u smanjenju bilo kakve vrste upale.

One takođe dobro utiču na funkcionisanje creva, odnosno probavnog sistema.

- Mnoga istraživanja su pokazala da pečurke deluju kao probiotici. Ne samo da poboljšavaju probavu, već mogu da budu korisne i za ljude koji imaju dijabetes. Naime, pečurke imaju sposobnost promene određenih crevnih bakterija i tako oslobađaju insulin iz beta-ćelija pankreasa - dodala je.

Pixabay
 

Ljudi koji jedu pečurke imaju manje šanse da će patiti od depresije. Istraživači to pripisuju mnogim bioaktivnim jedinjenjima u pečurkama, uključujući vitamin B12 i antioksidanse.

- Pečurke se zbog svojih lekovitih svojstava koriste u medicini više od 2.000 godina. One sadrže organska jedinjenja koji pokreću imunološki odgovor na više nivoa - slično grupi vojnika koji se istovremeno bore u sedam bitaka. Pečurke su poznate po svom širokom spektru bioaktivnih sastojaka, pre svega po beta-glukanima koji jačaju imunitet - zaključila je.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike