Viralna fotografija s limunima ženama pomaže da otkriju rak dojke

28.10.2022

04:31

0

Autor: Z. A.

Ukoliko se otkrije na vreme, karcinom dojke je izlečiv

Viralna fotografija s limunima ženama pomaže da otkriju rak dojke
Limun - Copyright Pexels

Iako se prvenstveno pojavljuje kod žena starijih od 45 godina, od raka dojke sve češće obolevaju i mnogo mlađe žene. Istraživanja pokazuju da jedan posto obolelih čine muškarci.


U svrhu podizanja svesti o što ranijem otkrivanju karcinoma, Svetska organizacija za rak dojke pre nekoliko godina pokrenula je kampanju pod nazivom „Upoznaj svoje limune“ kojim, između ostaloga, podstiče na redovno obavljanje samopregleda i odlaska na mamografiju ako u porodici postoji istorija raka.

U sklopu kampanje na službenim stranicama organizacije objavljena je sad već viralna fotografija koja jasno prikazuje kako sve rak dojke može izgledati. Na fotografiji je prikazano 12 limuna koji predstavljaju grudi, a zahvaljujući njima svaka žena može već pri prvim simptomima reagovati te potražiti pomoć lekara.

Pexels
 

Svaki od limuna na fotografiji prikazuje 12 mogućih simptoma raka dojke, a to su zadebljanje kože, uvučeni deo dojke, erozija kože ili oštećenje, crvenilo, iscedak, pojava brazde ili kvržice, nateknuće vene u dojci, uvučena bradavica, vidljiva izraslina ili naglo povećanje grudi, narančina kora na dojci, kao i nevidljiva kvržica koja se oseća na dodir. Svaki od spomenutih znakova jasan je pokazatelj da je potrebno potražiti lekarsku pomoć te obaviti sve pretrage.

Važnost samopregleda

Rak dojke javlja se kao rezultat nekontroliranog rasta maligno promenjenih žlezdanih ćelija koje u početku uništavaju zdrave okolne ćelije, a kasnijim razvojem bolesti ulaze u krvni i limfni sistem te se tako dalje šire u druge delove tela.

Lekari ističu kako je za što uspešnije izlečenje najvažnija upravo pravovremena detekcija te početak lečenja na vreme. Tu kao važan činilac dolazi samopregled na koji nećete morati odvojiti više od deset minuta, a doslovno vam može spasiti život.

Pregled treba započeti posmatranjem dojki u ogledalu, a posebnu pažnju posvetiti izgledu kože i bradavica. Lagano pomerate dojku u raznim smerovima, dok su vam pritom ruke podignute u vazduh. Kod pregleda desne dojke, desna ruka podignuta je iznad glave, a levom rukom, koju stavljate iznad bradavice, lagano pomičete donje delove desne dojke u raznim smerovima te gledate hoće li se bilo gde na koži pojaviti promena. Istu radnju zatim ponovite s levom rukom – i to je to.

Profimedia
 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike