Veliko interesovanje Beograđanki: Mobilni mamograf na Kalemegdanu produžava radno vreme

26.10.2022

07:21

0

Do sada je u mobilnom mamografu pregledano 881 žena u cilju ranog otkrivanja dojke

Veliko interesovanje Beograđanki: Mobilni mamograf na Kalemegdanu produžava radno vreme
pexels-anna-tarazevich-5482987 - Copyright Pexels

Zbog velikog broja zakazanih pregleda, mobilni mamograf na Kalemegdanu, gde se obavljaju besplatni mamografski pregledi, a koje sprovodi Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, radiće i do prve polovine novembra.


-Do sada je u mobilnom mamografu pregledano 881 žena u cilju ranog otkrivanja dojke. Od početka akcije zakazano je 2.000 pregleda. Mobilni mamograf će na Kalemegdanu raditi najmanje do 10. novembra i trudićemo se da pregledamo što veći broj žena - rekla je za Tanjug direktorka Instituta “Dr Milan Jovanović Batut” Verica Jovanović.

Ona je podsetila da mobilni mamograf na Kalemegdanu radi od 11. oktobra kao podrška organizovanom skriningu i organizovanim pregledima koji treba da posluže ranom otkrivanju raka dojke.
Profimedia
 

 


-Jedna od osam žena nažalost oboli od raka dojke. Da bi se dijagnostifikovanje obavilo na vreme i da bi šanse za potpunim izlečenjem bile veće od 90 procenata potrebno je na vreme uraditi mamografiju. Mamografija je rengentski pregled tkiva dojki i on se najčešće radi za žene od 45 do 69 godina. U našoj zemlji rizik od dobijanja raka dojke je negde na sredini u odnosu na druge evropske zemlje, ali kada govorimo o mortalitetu, odnosno smrtnosti od raka dojke pri čemu se na vreme ne postavi dijagnoza, taj rang je nešto više - rekla je Jovanović.

Prema njenim rečima, prva mamografija u životu se radi od četrdesete do pedesete godine i sve žene koje u porodičnoj anamnezi poseduju rak dojke treba da urade pregled.

Zakazivanje mamografskih pregleda u Beogradu obavljaće se radnim danima od 10 do 14 časova na brojeve telefona 060/7171523 i 060/7171969, kao i putem mejla [email protected].

Preglede u mobilnom mamografu moguće je obaviti svakog dana od 9 do 19 časova na Kalemegdanu.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike