Često štucate? Ovo bi mogli da budu uzroci, a ovo rešenja

24.08.2022

04:33

0

Autor: Z.A.S.

Najpopularnija metoda je ona koja podrazumeva zadržavanje daha

Često štucate? Ovo bi mogli da budu uzroci, a ovo rešenja
Štucanje 1 - Copyright Profimedia

Sigurno ste nekada imali problem sa štucanjem. Ili znate nekoga u svojoj okolini kome se to nekada dogodilo. Štucanje počinje odjednom i završi se odjednom.

Međutim, postavlja se pitanje zašto do štucanja uopšte dolazi i kako ono utiče na organizam? Mnogi stručnjaci su se pozabavili ovim fenomenom, međutim, još uvek ne postoji precizan odgovor koji bi objasnio zbog čega do štucanja dolazi.

Ipak, ono što su uspeli da definišu jesu kategorije štucanja: normalno, produženo i hronično (učestalo).

Normalno štucanje traje manje od 48 časova, a sve preko toga, pa do mesec dana, predstavlja produženo štucanje. U slučaju da štucanje ne prestane ni nakon mesec dana, radi se o hroničnom štucanju.

Štucanje je složen proces i uključuje sve mišiće koji učestvuju u procesu disanja. Na početku dolazi do njihovih iznenadnih kontrakcija, da bi stezanje proizvelo čuveno "hik".

Uzroci

Bez obzira na to što ne postoji jedinstveno objašnjenje zbog čega dolazi do štucanja, poznato je koje radnje ga izazivaju. To je uglavnom prejedanje, konzumiranje ljute hrane, nagle promene u temperaturi stomaka, unos alkohola, iscrpljenost i slaba ishrana.

Profimedia
 

Pored ovih radnji, do štucanja može da dođe i usled metaboličkih poremećaja, iritacije freničnog nerva, hiperglikemije, anoreksije, infarkta, encefalitisa, meningitisa, šloga, multiplaskleroze, kao i problema sa bubrezima.

Kako da zaustavimo štucanje?

Štucanje uglavnom prestaje bez ikakvih intervencija, mada, kada je hronično štucanje u pitanju, potrebno je potražiti pomoć lekara.

Normalno štucanje je proces koji se završava sam od sebe, spontano, odnosno baš kao i što počinje - iznenada.

Ipak, postoje i trikovi koje možete da primenite, a koji pomažu pri prestanku štucanja, a jedan od njih je i taj da popijete malo mlake vode. Potrebno je da popijete čašu vode, u što manjim gutljajima, bez prekidanja.

Pixabay
 

Takođe, jedna od metoda jeste i zastrašivanje. Tačnije, potrebno je prepasti onoga ko štuca. Veruje se da će, osoba koja se uplaši, usled šoka, prestati da štuca.

Disanje je možda i najpopularnija metoda. Naime, prilikom štucanja se aktiviraju svi mišići koji su deo procesa disanja, a veruje se da ćete, ukoliko zaustavite dah i prstima začepite nos, prekinuti ovaj neprijatni proces.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike