Psiholozi otkrivaju u kom uzrastu razvod može biti najtraumatičniji za vaše dete

20.07.2022

18:49

0

Autor: D. R.

Nikome nije lako kada dođe do ovakvog scenarija

Psiholozi otkrivaju u kom uzrastu razvod može biti najtraumatičniji za vaše dete
profimedia-0507070901 - Copyright Profimedia

Razvod je težak sam po sebi i niko nikada nije u potpunosti spreman na njega, ali kada partneri istroše sve moguće džokere za normalan zajednički život, jasno da je prekid braka najbolja moguća odluka za sve.

Kada roditelji donesu odluku da se razvedu, to je, najčešće, poslednja i konačna opcija. I dok tako nešto nikome nije u planu, to bi moglo biti najbolje za mamu, tatu i decu. Prema rečima dečjeg psihologa dr Skota Kerola, ako se razvod dogodi kada je dete beba, verovatnije je da trauma razvoda za njih neće biti od velike važnosti.

- Ljudi često misle da razvod nema značajnog uticaja na dete koje je mlađe od dve godine. Ali, čak i dvogodišnjaci imaju pamćenje, tako da su svesni promene na emocionalnom, ali ne i na kognitivnom nivou - kaže Skot.

Unsplash
 

Međutim, idite nekoliko godina unapred i zamislite da vaše dete ima 11 godina, tada će emocionalna trauma početi da postaje očigledna. U ovom trenutku, deca će već biti upoznata sa ponašanjem svojih roditelja - i povećaće se navika da su oboje tu većinu vremena. Kada se ovo promeni, može bukvalno da im se zavrti u glavi.

Međutim, najgora stvar koju možete da uradite je da se svađate pred njima, jer je dokazano da to ima najveći traumatski uticaj na njihove živote.

- Sam razvod nije najteži deo. Najteži deo je sukob. Ako je bilo mnogo sukoba, ponekad je razvod kao olakšanje - objašnjava dr Kerol. Međutim, još gore od svađe pred njima je napuštanje njih.

Profimedia
 

- Apsolutno najgora stvar za dete je ako nakon razvoda jedan od roditelja jednostavno prestane da bude prisutan u njegovom životu. Ako želite da vidite depresivno dete, pogledajte šta se dešava kada se roditelj ne pojavi - tvrdi Skot.

Ukoliko je jedan roditelj odsutan, dete će se često pitati: „Šta nije u redu sa mnom, što me ne voli?“

Ali nije sve tako crno, jer dr Kerol kaže da će dete kada uđe u pubertet moći bolje da razume šta se dešava.

- Tada postoji više potencijala da se prihvati i razume razvod roditelja. Imao sam tinejdžere koji se zalažu za razvod svojih roditelja. Ponekad su oni bili najpametniji u prostoriji - dodao je on.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike