Zdrav san je za decu izuzetno važan, a stručnjaci objašnjavaju i zbog čega

19.06.2022

17:33

0

Autor: Z.A.S.

"Bez obzira na godine, deca pokazuju poboljšanu budnost, energiju, raspoloženje i fizičko blagostanje kada uživaju u zdravom, kontinuiranom snu."

Zdrav san je za decu izuzetno važan, a stručnjaci objašnjavaju i zbog čega
Dete spava 3 - Copyright Pixabay

Kvalitetan san je izuzetno važan za decu. Kako zbog razvoja, tako i zbog dnevnog funkcionisanja, ali, recimo, i zbog dobrog uspeha u školi.

I ovo će vam reći svaki doktor, koji će vas uputiti i u to kako bi dobra i zdrava rutina za vaše dete trebalo da izgleda.

- Bez obzira na godine, deca pokazuju poboljšanu budnost, energiju, raspoloženje i fizičko blagostanje kada uživaju u zdravom, kontinuiranom snu. Vreme povratka regularnoj umesto onlajn nastavi pruža porodicama savršenu priliku da ponovo procene svoje navike spavanja i uspostave zdrave rutine koje će deci obezbediti dovoljno sna - izjavila je dr Ilen Rozen, bivša predsednica Američke akademije za medicinu spavanja (AASM).

Pixabay
 

Dovoljno sna je posebno važno za srednjoškolce. Naime, iz AASM navode da pospani tinejdžeri lošije funkcionišu u školi, od onih koji su odmorni.

Mnogo je lakše ometati tinejdžere koji su lišeni dovoljne količine sna, a oni imaju i više problema da upamte informacije u odnosu na one koji dovoljno spavaju, pokazala su istraživanja. San je povezan i sa pažnjom, ponašanjem i problemima u učenju.

Starosne grupe

Da ne dođe do zabune, dobar san je važan za sve uzraste, a uzimajući u obzir različite starosne grupe dece, evo koliko je kojoj grupi potrebno svakodnevnog sna:

Pixabay
 

- Bebe od četiri do 12 meseci: 12 do 16 sati (uključujući dremke)
- Deca od jedne do dve godine: 11 do 14 sati (uključujući dremke)
- Od tri do pet godina: 10 do 13 sati (uključujući dremke)
- Od šest do 12 godina: 9 do 12 sati
- Od 13 do 18 godina: 8 do 10 sati.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike