Sreća na usta ulazi: Pomozite telu da proizvodi više serotonina - jedite hranu za sreću

06.05.2022

04:42

0

Budite sami žvakači, odnosno kovači svoje sreće

Sreća na usta ulazi: Pomozite telu da proizvodi više serotonina - jedite hranu za sreću
pexels-andrea-piacquadio-3811663 - Copyright Pexels

Serotonin je hormon za koji se veruje da deluje kao stabilizator raspoloženja. Smatra se da pomaže pri zdravim navikama spavanja i da podiže vaše raspoloženje. Zapravo, ovaj hormon se drzgačije zove i hormon sreće.

Istraživanje pokazuje da nivo serotonina može uticati na raspoloženje i ponašanje, a obično se povezuje sa pozitivnim osećanjima i dužim životom.

Nivo serotonina može da poveća amino-kiseline triptofan uz uzimanje suplemenata, ali za prirodniji pristup mogućem povećanju nivoa serotonina možete da jedete hranu koja sadrži triptofan.

Poznato je da se nedostatak triptofana javlja kod ljudi sa poremećajima raspoloženja, kao što su depresija i anksioznost.

Ovo su namirnice koje bi vam mogle pomoći da povećate nivo serotonina.

Jadite jaja

Protein u jajima može značajno povećati nivo triptofana u krvnoj plazmi, kaže istraživanje iz 2015. godine. Savewt je da ne izostavljajte žumance, ono je izuzetno bogato triptofanom.

Pexels
 
Jadite sir

Sir je takođe odličan izvor triptofana. Ukusni favorit jesu makarone sa sirom, gde se kombinuje sir sa jajima i mlekom, koje je takođe dobar izvor triptofana.

Navalite na ananas

Decenijska istraživanja su pokazala da ananas sadrži serotonin, a važno je da ga jedete dok je svež.

Pexels
 
Jedite tofu

Proizvodi od soje su bogati izvori triptofana. Tofuom možete zameniti skoro svaki protein, u gotovo svakom receptu, što ga čini odličnim izvorom triptofana za vegetarijance i vegane. Tofu je takođe bogat izvor kalcijuma.

Navalite na orašaste plodove i semenke

Orašasti plodovi i semenke sadrže triptofan. Studije pokazuju da konzumiranje šake orašastih plodova dnevno može smanjiti rizik od obolevanja od raka, srčanih bolesti i respiratornih problema. Uz to, oni su i dobri izvori vlakana, vitamina i antioksidanata.

Pexels
 

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike