Što smo stariji, postajemo sve velikodušniji

28.04.2022

17:03

0

Jedan hormon, koji je povezan sa empatijom, je zaslužan za veću darežljivost starijih ljudi

Što smo stariji, postajemo sve velikodušniji
pexels-gustavo-fring-4894560 - Copyright Pexels

Stručnjaci tvrde da postoje dokazi da nas starost čini velikodušnijima, što je suprotno nekim popularnim stavovima.

Zasluge idu oksitocinu, hormonu koji se povezuje sa empatijom i velikodušnošću i koga nazivaju još i “hormonom ljubavi”, jer je jedna od njegovih funkcija da pomogne parovima, ali i majkama i bebama da se povežu.

Pixabay
 

Prema američkoj studiji, izgleda da se oksitocin oslobađa u većim količinama i kod starijih osoba, što ih čini velikodušnijim kada se suoče s nečim što zahteva njihovo saosećanje.

Naučnici Univerziteta Klermont u Kaliforniji ispitali su 103 osobe koje imaju od 18 do 99 godina, pokazujući im srceparajući snimak oca koji opisuje osećanja prema svom dvogodišnjem sinu koji je umirao od raka mozga.

Mališan je na snimku prikazan u bolnici. Od njih je tada zatražena anonimna donacija bolnici. Oni od 65 i više godina dali su skoro tri puta više od onih od 18 do 35 godina. Takođe je otkriveno da su kao odgovor na videosnimak ispustili više oksitocina u krv.

Veruje se da je to zato što su stariji ljudi, koji imaju više životnog iskustva, bolje sposobni da upravljaju negativnim emocijama kao što je anksioznost zbog patnje drugih.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike