Kako da na prirodan način podstaknemo lučenje hormona ljubavi?

03.02.2022

21:00

0

Oksitocin ili kako ga zovemo "hormon ljubavi" od velike je važnosti u životu svakog čoveka, a naročito zato što svojim lučenjem budi dobro raspoloženje i pozitivne emocije

Kako da na prirodan način podstaknemo lučenje hormona ljubavi?
Par - Copyright Profimedia

Oksitocin se proizvodi u hipotalamusu i ima ulogu neurotransmitera te se zbog njega osećamo zadovoljno i srećno. Takođe, jedan je od ključnih faktora između majke i bebe, jer "pokreće" porođaj i olakšava dojenje.

On je takođe odgovoran i za "leptiriće u stomaku", zaljubljenost, prisnost i sreću, a postoje i načini kako da sami povećamo njegov nivo u telu.

Evo nekih od njih:

Meditacija

Pored brojnih prednosti koje meditacija nosi sa sobom jedna studija iz 2013. sugerisala je kako ona može da pomogne i u podizanju nivoa oksitocina.

U njoj se navodi da bi mogla da postoji povezanost između meditacije i lučenja oksitocina.

Pexels
 

Studija je pokazala da je 15 ispitanika, koji su meditirali svakodnevno u toku jednog meseca, osetilo poboljšanje svog raspoloženja.

Oni su tom prilikom imali mnogo više pozitivnih emocija nego u periodu pre toga.

Slušajte omiljenu muziku

Muzika nam neretko pomaže da se osećamo bolje, ali i poboljšava koncentraciju i motivaciju. Nekoliko manjih studija pokazalo je da ona može da pomogne u lučenju omiljenog "hormona ljubavi".

Tako je jedna od studija pokazala da su pacijenti nakon operacije srca, koji su slušali muziku, imali visok nivo oksitocina i da su bili bezbrižniji od onih koji to nisu radili. Još jedno istraživanje pokazalo je i da su pevači nakon časa pevanja imali veću dozu oksitocina, imali su više energije i pozitivnih osećanja nego pre pevanja.

Idite na masažu ili vi masirajte nekoga

Studija iz 2012. pokazala je kako 15 minuta masaže može, ne samo da pomogne osobi da se opusti, nego i da potpomogne lučenje oksitocina.

Osim što ćete opustiti napete mišiće i rešiti se stresa vi ćete se i osećati bolje.

Unsplash
 

Recite nekom nešto lepo

Nivo oksitocina povećava se uvek kada s nekim delimo lepe reči i pažnju. Uvek ćemo se lepo osećati kada primimo kompliment ili ga sami damo. U tim trenucima osećamo se voljeno i naše samopouzdanje raste.

Provedite vreme s prijateljima

Prijateljstva mogu delovati poput pravog leka, a za vrhunac pozitivnih emocija tada je zaslužan upravo oksitocin. Pored toga što ćete produbiti vašu vezu, prijatelji vam mogu pomoći da se osećate bolje i samopouzdanije, stoga ni u onim "najgorim danima" nemojte bežati od društva.

Kuvajte i uživajte u hrani

Istraživanja su pokazala da deljenje hrane može povećati lučenje oksitocina. Prisetite se vremena iz školskih klupa i zajedničkih užina s prijateljima. Zar nisu to neke od najlepših uspomena koje su vam pomogle da razvijete neka prijateljstva?

Unsplash
 

Pripremanje obroka s dragim ljudima može izazvati odlično raspoloženje, a i sam čin zadovoljstva dok jedete omiljenu hranu može pokrenuti oslobađanje željenog hormona.

Nežnosti i dodiri

Držanje za ruku, zagrljaji, poljupci, vođenje ljubavi, sve su to stvari koje nas zbližavaju s voljenom osobom, a uz to, tada je sasvim razumljivo, i hormon oksitocin na svom vrhuncu, zbog čega smo odmah srećniji i zadovoljniji.

Mazite svog ljubimca

Mnoga istraživanja pokazala su kako su osobe koje imaju ljubimca, naročito psa ili mačku, koje svakodnevno maze, znatno srećnije i raspoloženije.

Pored toga što ćete njemu pružiti trenutke uživanja, češkanje vašeg krznenog ljubimca i na vas će delovati poput pravog leka.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: kliks.ba

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike