Venčanica kraljice Marije izložena na Oplencu: Na ceremoniju stigla u staklenoj kočiji, Nušić režirao

24.06.2021

16:20

0

Autor: Z. A.

Izvor: RINA

Originalna venčanica izrađena je u Rumuniji, na njoj su ušivene i zlatne trake jer to je rumunski običaj koji simbolizuje zrake sunca

Wikimedia

Navršilo se tačno 60 godina od smrti kraljice Marije Karađorđević, supruge kralja Aleksandra. Tim povodom u Kući kralja Petra I na Oplencu upriličena je izložba gde je između ostalog izložena i replika njene venčanice.

– Pored stalne postavke koja ovde postoji i dragocenosti porodice Karađorđević, ovde je i izložba kraljice Marije sa njenim dijademama kao i razne fotografije i originali naših poznatih slikara. Takođe se ovde može videti i reprodukcija Aleksandra Petarića koja će biti izložena do avgusta a možda i kao deo stalne muzejske postavke – rekao je za RINA Dragan Reljić, upravnik Zadužbine kralja Petra I na Oplencu.

Kraljica Marija uvek je bila skromna, a njenim životom, naročito od veridbe pa preko venčanja i sve do smrti bavi se Aleksandar Petarić, koji je i autor ove izložbe. Kako kaže, on je u toj tematici preko 15 godina.

RINA

– Na venčanici možete videti dug šlep, ono što je karakteristično i zanimljivo je da su na šlepu izvezeni grbovi Rumunije i Srbije. Originalna venčanica je izrađena u Rumuniji, na njoj su ušivene i zlatne trake jer to je rumunski običaj koji simbolizuje zrake sunca u smislu da ima lepih trenutaka u životu, takve haljine za venčanje su imale i njene sestre. Što se tiče nakita ona je taj dan nosila smaragdnu ogrlicu koju je dobila na veridbi kao poklon uz dijademu a druga ogrlica je poklon kralja Aleksandra pri rođenju kralja Petra.

– Jedna njena zlatna dijadema je ovde u stalnoj postavci. Celog života pomagala je naše ljude u logorima. Počeo sam sakupljanjem njenih fotografija, potom literature, čitao sam dosta o njenom životu. Godine 1922. bilo je venčanje koje je režirao Branislav Nušić, taj događaj je bio imponzatan. Kraljica Marija je tada izgledala fantastično, u crkvu je stigla u staklenoj kočiji bacala je sito, imala je nakonjče i cela svadba je bila propraćena iz svih delova saveta, ceo taj događaj je bio pojam – rekao je Aleksandar Petarić, autor izložbe.

Wikipedia

Koliko je bilo teško u to vrme biti supruga, majka i kraljica svedoči i predsednik krunskog saveta i prvi kancelar ordena kraljevskog doma Karađorđevića od 2007. do 2013. godine Dragomir Acović.

– Kraljica Marija je više od običnog građanina, ona je nosilac jedne legende. Osim što je bila supruga kralja Aleksandra i kraljica Jugoslavije bila je naša veza sa Nemanjićima i genetski naslednik čitave naše istorije – kazao je Acović.

Wikimedia

Inače, pored ove, u četiri objekta zadužbine posetioci mogu uživati u čak četiri izložbe, a 12. jula biće upriličene još tri izložbe jer se ove godine navršava 100 godina od upokojenja kralja Petra I.

Prema rečima upravnika Zadužbine u čitavoj centralnoj Srbiji ne postoji nijedan muzej koji okuplja više izložbi nego što je to Muzej kralja Petra I na Oplencu.

Instalirajte našu IOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Najčitanije vesti