Stručnjaci otkrili koje namirnice povećavaju rizik od raka dojke

14.06.2021

08:11 >> 14:45

0

Autor: Z. A.

To su namirnice koje izazivaju upale u telu

Stručnjaci otkrili koje namirnice povećavaju rizik od raka dojke
Copyright Pexels

Prehrana bogata prerađenim mesom, maslacem, prženom hranom i poslasticama može povećati rizik od raka dojke, pokazuju novi dokazi.

Žene koje su jele više takve hrane imale su i do 12 odsto veći rizik od razvoja raka dojke, prema istraživanju koje je ovog meseca predstavljeno na godišnjem sastanku Američkog društva za ishranu.

Istraživači s Katalonskog instituta za onkologiju, Svetske zdravstvene organizacije i Imperial Collegea u Londonu proučili su podatke 318.686 žena koje su učestvovale u evropskom istraživanju o ishrani i riziku od raka tokom 14 godina praćenja. Otkrili su da je hrana koja uzrokuje upale, odgovor na stres u telu, povezana s većim rizikom od raka. Ishrana koja uključuje više integralnih namirnica povezana je s manjim rizikom.

Profimedia

Hrana poput crvenog mesa, prerađenog mesa, maslaca, margarina, ulja za prženje i slatke hrane nalazi se na spisku tzv. upalne hrane. Nasuprot tome, protivupalna hrana pomaže u sprečavanju oštećenja ćelija osiguravajući hranljive sastojke koje telo može koristiti za zaštitu. Uključuju vitamine, minerale i vlakna, ali i hranljive sastojke na biljnoj bazi koji se nazivaju polifenoli.

Voće i povrće, mahunarke, kafa i čaj bogati su izvori hranjivih sastojaka i smatraju se protivupalnim namirnicama. Dokazi sugerišu da ova hrana pomaže ublažiti uticaj stresa u telu i smanjuje rizik od hroničnih bolesti poput raka, navodi Insider.

možda će vas i ovo zanimati

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike