Recept za najbolju smesu za palačinke + nekoliko trikova da postanete majstor ove poslastice

02.06.2021

12:50 >> 16:12

0

Autor: Z. A.

Naoko jednostavno, a ipak.... kulinarska mudrost se ne nasleđuje

Recept za najbolju smesu za palačinke + nekoliko trikova da postanete majstor ove poslastice
Copyright Pixabay

Priprema smese za palačinke trebalo bi da bude jedan od najjednostavnijih poduhvata u kuhinji, ali koliko god se činilo jednostavnim, česte su rasprave o malim trikovima koji će osigurati mekane i slasne palačinke. Donosimo vam recept iz kuhinja naših baka po kojem ovaj najbrži i najfiniji desert ispada savršeno.

Imamo nekoliko jednostavnih trikova kako biste postali pravi majstori za palačinke.

Priprema smese za palačinke trebalo bi da bude jedan od najjednostavnijih poduhvata u kuhinji, ali koliko god se priprema smese činila jednostavnom, česte su rasprave o malim trikovima koji će osigurati mekane i slasne palačinke. Ti trikovi obično su vezani za pojedine sastojke ili postupke tokom pripreme, vremena koliko palačinke moraju odležati i pečenja smese.

Dobar tiganj i dobar recept su alfa i omega

Ono što je prva stvar na koju morate obratiti pažnju za najmekanije, najukusnije i najpenastije palačinke jeste da imate: dobar tiganj i dobar recept!

Teflonski tiganji obično su dobar izbor, ali i u onom običnom „crnom“ tiganju svoje bake ispeći ćete slasne palačinke. Mi vam donosimo upravo recept iz kuhinja naših baka koji je jednostavan i nakon kojeg nećete tražiti bolji.

Iako se sastojci i priprema razlikuju zavisno o poreklu recepta za palačinke, neka pravila su univerzalna i važe za sve moguće recepte za pripremu najslasnijih palačinki.

Prava razmera je ključna

Za početak, potrebno je pripremiti sve sastojke koje ćete upotrebiti – jaja, brašno (najbolje je pomešati glatko i oštro belo brašno), mleko, mineralnu vodu, prstohvat soli, kašiku ruma, malo rendane limunove kore, pola kašičice šećera i jednu kašičicu ulja.
Odnos količine jaja, mleka i brašna do određene mere može biti odokativan, a prosečno se na dva jajeta srednje veličine koristi 250–300 g brašna.
Jedan od trikova u sastojcima jeste količina jaja, veća količina jaja mogla bi rezultirati žilavim palačinkama, a to ne želite.

Redosled dodavanja sastojaka

Kod pripreme smese, prvo penasto umutite jaja.

U nekim receptima videćete i preporuku da se odvajaju žumanca od belanaca, međutim, to se češće odnosi na deblje palačinke poput američkih, u koje se dodaje i šećer i maslac. Za našu domaću verziju tankih i mekanih palačinki potrebno je za početak penasto umutiti cela jaja i potom im dodati mleko i opet mešati.

Potom dodajte brašna toliko da smesa bude vrlo gusta i takvu smesu treba dobro mešati žicom kako bi se ujednačila i kako bi se izbeglo stvaranje grudvica. Nakon toga se smesa razređuje mineralnom vodom do željene gustine.
Sastojke nemojte žustro mešati jer to razbija njihovu strukturu, potrebno ih je samo dobro povezati.
Takođe, nikada ne koristi štapni mikser, ako koristite i obični, nakon dodavanja brašna stavite ga na najmanju brzinu. Uz ovaj recept palačinke će vam uvek uspeti, biće ukusne, mekane i savitljive.

Mali a veliki trikovi

Sitni ali bitni dodaci su i rum, so, šećer i malo ulja, a neće škoditi ni malo limunove kore.
I kuvarima-amaterima je poznato da najprhkije i najmekše palačinke moraju biti napravljene s dodatkom gazirane mineralne vode bogate bikarbonatima. Iako je mineralna gazirana voda po svojoj pH vrednosti kisela, ona zapravo deluje alkalno zbog obilja bikarbonata koje sadrži.

Natrijum-bikarbonat ili popularno soda-bikarbona osnovni je sastojak praška za pecivo. Stoga su mekane, prozračne i prhke palačinke gotovo nezamislive bez mineralne vode.

Dodatak ruma u testa koja se peku na ulju, osim što osigurava posebnu aromu i miris, osigurava da palačinke neće upiti nepotrebno ulje. Mali dodatak soli učvrstiće mrežu glutena i tako osigurati bolju konzistenciju pečenom testu.
Dodatak šećera obično je svojstven receptima za slatke palačinke, a nekada možete običan šećer zameniti i vanilin šećerom. Još ukusnije su uz zdravu verziju nutele, a tajna je i u dobrom tiganju.

Sastojci za palačinke

  • 2 jajeta
  • 250 g brašna (pola glatkog i pola oštrog)
  • 350 ml mleka
  • 1 dl mineralne vode
  • malo soli
  • rendana kora pola limuna
  • 1 vanilin šećer

Priprema palačinki

1. U većoj posudi penasto umutite cela jaja, dodajte im mleko, zatim opet promešajte.

2. Potom uz neprestano mešanje kašikom sipajte brašno dok ne potrošite preporučenu količinu.

3. Dodajte mineralnu vodu i sve dobro mešajte dok ne dobijete homogenu smesu.

4. Dodajte limun (rendana kora neprskanog limuna) rum po želji (svakako preporuka da stavite) zatim vanilin šećer i so.

5. Sve dobro promešajte i ostavite da smesa za palačinke odstoji 10 minuta.

6. U međuvremenu dobro zagrejte tiganj za palačinke (po mogućnosti s neprijanjajućom podlogom).

7. Premažite vruć tiganj četkicm s vrlo malo ulja.

8. Pržite oko 30 sekundi (do zlatnožute boje) jednu stranu, preokrenite i nastavite da pržite drugu stranu palačinke oko 20 sekundi.

Postupak okretanja palačinki u vazduhu nećemo objašnjavati, to ostavljamo vašem kuvarskom umeću. Palačinke možete namazati raznim domaćim marmeladama, neobičnim nadevima, čokoladom i dodati voće, poput malina, borovnica ili jagoda…

možda će vas i ovo zanimati

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike