Recept dana: Žuti kolač s višnjama, poslastica koju svi vole i da spreme i da jedu

16.07.2021

06:08 >> 06:14

0

Od ovog kolača teško da ima šta jednostavnije za pripremu, a sve mere su na čašu

Recept dana: Žuti kolač s višnjama, poslastica koju svi vole i da spreme i da jedu
Copyright Printscreen: YouTube/ Coolinarika

Žuti kolač s višnjama je poslastica koja se zaista lako i brzo pravi i ne zahteva nikakvo posebno kulinarsko umeće. Zato je idealna kada vam se u trenutku prijede nešto slatko. Idealan je i zbog toga što u njega možete umesto višanja staviti i kajsije, breskve ili čak i orahe.

Takođe, ako želite malo drugačije kolačiće, umesto u pleh, možete smesu sipati u kalupe za mafine.

Kada krenete s pripremom, sve vreme koristite čašu od dva decilitra.

Sastojci:

  • 5 jaja
  • 1,5 čaša šećera
  • 1 čaša jogurta
  • 1 čaša ulja
  • 2 čaše brašna
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • 400-500 g višanja
  • malo šećera u prahu za posipanje
  • vanilin šećer

Priprema

1. Razbijte jaja i odvojite belanca od žumanaca. Umutite belanca mikserom u čvrst sneg, pa im postepeno dodajte šećer. Mutite još malo, pa odložite mikser.

2. Dodajte žumanca, pa ih umešajte polako, špatulom. Postepeno dodajte i ostale sastojke – jogurt, ulje, brašno i prašak za pecivo, te polako ih sjedinite sa belancima.

3. Kad testo postane homogeno, izlijte ga u podmazan i brašnom posut pleh, dimenzija 35 x 20 cm. Na testo stavite višnje koje ste prethodno ocedili od viška soka. Da višnje ne bi ostale na vrhu kolača i osušile se, već da malo utonu u kolač, a da ne padnu sasvim na dno, vi ih vrhom nožića malo gurnite nadole.

4. Stavite kolač u rernu zagrejanu na 200 stepeni, pa smanjite na 180 stepeni. Kolač je brzo gotov, u rerni sa ventilacijom peče se oko 40 minuta. A da li je kolač pečen ili ne, videćete po tome što ivice testa počinju da se odvajaju od suda u kom se peče i povlače se ka sredini. Pečen kolač treba da bude svetlobraon boje i odozdo i odozgo.

5. Ohladite kolač, pa ga obilno pospite šećerom u prahu pomešanim sa vanilinim šećerom i isecite ga na kocke. Nemojte načinjati kolač dok se potpuno ne ohladi jer će biti i gnjecav.

Bon appetit!

Počitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike