Recept dana: Žerbo kocke pune oraha i čokolade, idealne za kraj nedeljnog ručka

06.03.2021

07:08 >> 23:01

0

Autor: Z. A.

Poslastica nosi ime čuvenog poslastičara čijim kreacijama nisu odoleli plemići

Recept dana: Žerbo kocke pune oraha i čokolade, idealne za kraj nedeljnog ručka
Copyright Profimedia

Ukusi detinjstva se ne zaboravljaju, a na ovim prostorima taj životni period velikog broja ljudi obeležile su žerbo kocke po bakinoj recepturi. U nekim kućama to je bio kolač koji se služio posle nedeljnog ručka, ponegde su ga domaćice pravile samo za slave i božićne praznike, a danas je nepravedno zapostavljen.

Žerbo kocke su zapravo čuvena mađarska poslastica. Najpoznatija poslastičarnica u Budimpešti je „Žerbo“ (Gerbeaud), smeštena u centru grada, gde se Vaci ulica sliva u Trg Verešmarti, a postoji 160 godina. Mađarski novinari su pre veka i po, misleći na slatke đakonije Emila Žerboa, pisali da se u to vreme „najlepši evropski slatkiši, bombone, sladoledi, parfei i torte ne prave u Parizu ili Milanu, pa ni u Berlinu i Londonu, nego u Budimpešti”.

možete da pripremite i

U to doba Emil Žerbo bio je poznat u celoj Evropi, a danas od prezimena ostalo ime kolača sa pekmezom, orasima i čokoladnom glazurom.

Talentovani poslastičar rođen je u Ženevi, u poznatoj porodici poslastičara. Učio je zanat kod majstora u rodnoj Švajcarskoj, a zatim i u Nemačkoj i Engleskoj. Vratio se kući, oženio (ćerkom poslastičara i bombondžije) i živeo u Sent Etjenu.
Sa svojim slatkim izumima mladi Žerbo se pojavljivao na raznim takmičenjima i uvek osvajao prve nagrade. U svojoj poslastičarnici nudio je kupcima stotine poslastica – ukusne torte s kremom od putera, punjene čokoladne bombone, a među njima i najpoznatija – čokoladna bombona punjena višnjom i konjakom. Svi proizvodi zvali su se – „žerbo“.

Emil Žerbo se potom upoznao s budimpeštanskim kafedžijom Henrikom Kuglerom koji je držao čuveni kafić-poslastičarnicu na msetu današnje „Žerbo“ kuće i sa njim brzo postao poslovni partner. Emilov talenat bio je izvanredan, a uz sve to i preduzetnički duh, bili su podsticaj za širenje i razvoj uspešne „Žerbo“ priče.

Emil je predstavio nove proizvode poput biskvita, slatkiša, bombona i likera od višanja. Već do kraja veka ime Žerbo postalo je poznato širom zemlje, zaposleni su dolazili sa svih strana kako bi radili upravo za njega. Kvalitet proizvoda je bio među najvišim, a posebnu pažnju privukla su specijalna pakovanja, papirne kutije koje je dizajnirao lično Emil.

Enterijer kafića je nepromenjen još iz vremena Emila, prostorijom preovladavaju mermer, bronza i drvo. Plafoni su ukrašeni gipsanim radovima, u stilu Luja XV, dok su grandiozni luster i lampe u stilu Marije Terezije.

Među uticajnim ličnostima 20. veka koje su posetile ovo čarobno mesto bili su brojni kraljevi, plemići, članovi kraljevskih porodica širom sveta, a iz skorijeg doba i princeza Dajana, kraljica Elizabeta II, nekadašnji predsednik Češke Vaclav Havel. Ni Madona, Rejf Fajns, Melani Grifit, Antonio Banderas i Bred Pit takođe nisu odoleli čuvenim slatkišima „Žerbo“.

Ako želite da se podsetite detinjstva i da uživate u vrhunskom Emilovom spoju čokolade, pekmeza od kajsija i oraha, napravite žerbo kocke na starinski način.

Sastojci

Za testo

  • 4 žumanceta
  • 180 g masti
  • 3 kašike šećera
  • 200 ml mleka
  • 1/2 paketića kvasca
  • 500 g brašna

Za fil

  • 250 g mlevenih oraha
  • 250 g šećera
  • 10 kašika džema od kajsija

Za preliv

  • 200 g čokolade za kuvanje
  • 3 kašike mleka
  • 20-30 g maslaca

Priprema

1. Zagrejte mleko da bude mlako, dodajte šećer i izmrvljen svež kvasac, dve kašike brašna, pa ostavite da odstoji desetak minuta da kvasac nadođe. Umutite mast sa žumancima, dodajte ih mešavini sa kvascem, a potom postepeno dodajte brašno i sve dobro izmesite. Testo je gotovo kad počne da se odvaja od prstiju.

2. Podelite testo u četiri loptice, pa ih pospite sa malo brašna, prekrijte krpom i ostavite sat vremena da stoji na sobnoj temperaturi.

3. Razvucite sve četiri loptice od testa oklagijom do dimenzija pleha u kom ćete peći kolač.

4. Pleh namažite mašću ili uljem, spustite prvu koru od testa, premažite je džemom od kajsija, pospite trećinom šećera i trećinom mlevenih oraha, te preko nje stavite drugi deo testa. Nafilujte, pa isti postupak primenite i za treću koru od testa. Kad preko trećeg fila stavite četvrtu koru od testa, prekrijte kolač krpom i ostavite ga još malo da naraste.

5. Kolač pecite pola sata u rerni na 180 stepeni. Ukoliko primetite da gornja kora brzo tamni, prekrijte kolač aluminijumskom folijom i nastavite da ga pečete.

6. Izvadite i pustite da se ohladi, pa ga prelijte vrućom čokoladom rastopljenom sa mlekom i puterom. Secite žerbo kocke oštrim nožem i servirajte.

Bon appetit!

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike