Recept dana: Čokoladni fadž sa lešnicima, gotov za 15 minuta
Ljubav na prvi zalogaj
Fadž ili originalno fudge je najbogatija i najkremastija poslastica od svega nekoliko sastojaka. Pravi se mešanjem šećera, putera i kondenzovanog mleka ili samo kondenzovanog mleka i crne čokolade, njihovim zagrevanjem a potom mućenjem dok se smesa ne zgusne i ne dobije gladak krem, koji se potom razlije i stegne. Po strukturi, ovaj slatkiš je nešto između tvrdih karamel bombona i čokolade.
Fadž je nastao u SAD krajem 19. veka. Recepti su štampani u mnogim publikacijama i oglasima, a popularnost mu je porasla zbog mogućnosti da ljudi kod kuće proizvedu alternativu za slatkiše koja je bila nešto između fensi bombona i najjeftinijih slatkiša.
U samu smesu dodaje se tamna čokolada, bela čokolada, karamel, voće, suvo voće, orašasti plodovi, likeri, ekstrakti…, a i dekoriše se čime god želite.
Fadž se često pravi ili kupuje i poklanja za praznike.
Možete da pripremite i
Sastojci:
- 300 ml kondenzovanog mleka
- 150 g šećera
- 80 g putera
- 1 vanilin šećer
- 80 g lešnika
- 200 g crne čokolade
Priprema
1. Kondenzovano mleko sipajte u šerpu, dodajte šećer, puter i vanilin šećer. Stavite da se kuva, pa kada se šećer i puter otope, kuvajte još najmanje 15 minuta dok se smesa ne zgusne.
2. Dodajte izlomljenu čokoladu i sitno seckane lešnike.
3. Obložite pleh papirom za pečenje, pa sipajte smesu i izravnajte je. Stavite u frižider da se stegne i posle dva sata možete da je sečete i servirate.
Bon appetit!
Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari