Recept dana: Španska baklava bez kora - meka, sočna i veoma ukusna
Savršen recept za početnike u kuhinji
Španska baklava je poslastica koju ćete spremiti bez ikakve muke, čak i ako nemate iskustva u pravljenju kolača.
Kada kažemo baklava, prva asocijacija su nam orasi i kore. Međutim, ako vam se prijede ovaj orijentalni specijalitet, a nemate vremena za onaj klasični, postoji kolač koji ima skoro isti ukus, ali će ga domaćice spremiti mnogo brže i jednostavnije.
Sastojci:
- 4 jaja
- 1.5 čaša šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 čaša ulja
- 1 čaša mleka
- 1.5 čaša griza(200g)
- 2 kašike brašna
- 1 prašak za pecivo
- 2.5 čaše mlevenih oraha
- 1/2 čaše seckanih oraha
Preliv
- 1.5 čaša sećera
- 3 čaše vode
- 1 vanilin šećer
- 1 manji ili 1/2 većeg limuna
Priprema:
Prvo se priprema sirup, da bi se ohladio dok se kolač ispeče.
Pomešajte vodu i šećer, pa stavite da provri i posle nekoliko minuta sklonite šerpu sa ringle.
Uključite rernu na 180 stepeni da se zagreva.
Umutite jaja sa šećerom, pa dodajte suve sastojke – griz, brašno, prašak za pecivo, vanilin šećer, mlevene i seckane orahe. Potom dodajte mleko i ulje, pa sve dobro umutite žicom.
Namažite pleh, pospite ga brašnom, pa sipajte smesu i stavite u vruću rernu da se peče.
Baklava će biti gotova za otprilike 35 minuta.
Vruću baklavu prelijte prohlađenim sirupom i ostavite da se potpuno ohladi, pa stavite u frižider.
Isecite na kocke, po želji ukrasite jezgrima oraha i služite.
Bon appetit!
Pročitajte još
Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari