Recept dana: Španska baklava bez kora - meka, sočna i veoma ukusna

23.07.2021

06:08 >> 07:10

0

Savršen recept za početnike u kuhinji

Recept dana: Španska baklava bez kora - meka, sočna i veoma ukusna
Copyright YouTube/Printscreen, Kuvajmo lako

Španska baklava je poslastica koju ćete spremiti bez ikakve muke, čak i ako nemate iskustva u pravljenju kolača.

Kada kažemo baklava, prva asocijacija su nam orasi i kore. Međutim, ako vam se prijede ovaj orijentalni specijalitet, a nemate vremena za onaj klasični, postoji kolač koji ima skoro isti ukus, ali će ga domaćice spremiti mnogo brže i jednostavnije.

Sastojci:

  • 4 jaja
  • 1.5 čaša šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 čaša ulja
  • 1 čaša mleka
  • 1.5 čaša griza(200g)
  • 2 kašike brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 2.5 čaše mlevenih oraha
  • 1/2 čaše seckanih oraha

Preliv

  • 1.5 čaša sećera
  • 3 čaše vode
  • 1 vanilin šećer
  • 1 manji ili 1/2 većeg limuna

Priprema:

Prvo se priprema sirup, da bi se ohladio dok se kolač ispeče.

Pomešajte vodu i šećer, pa stavite da provri i posle nekoliko minuta sklonite šerpu sa ringle.

Uključite rernu na 180 stepeni da se zagreva.

Umutite jaja sa šećerom, pa dodajte suve sastojke – griz, brašno, prašak za pecivo, vanilin šećer, mlevene i seckane orahe. Potom dodajte mleko i ulje, pa sve dobro umutite žicom.

Namažite pleh, pospite ga brašnom, pa sipajte smesu i stavite u vruću rernu da se peče.

Baklava će biti gotova za otprilike 35 minuta.

Vruću baklavu prelijte prohlađenim sirupom i ostavite da se potpuno ohladi, pa stavite u frižider.

Isecite na kocke, po želji ukrasite jezgrima oraha i služite.

Bon appetit!

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike