Recept dana: Sataraš, omiljeno letnje jelo za koje svako ima svoj prepis
On miri za stolom sve ukuse
Brzo i lagano letnje jelo od sezonskog povrća – sataraš, vrlo ukusno, jednostavno i pomalo zabavno jelo. Savršen je kao lagani, a opet jako fin ručak koji će se odlično uklopiti u najrazličitije gastronomske kombinacije. I što je najvažnije, svi će u njemu uživati.
Ono što je kvalitet ovog jela jesu velike mogućnosti spajanja s raznim namirnicama. Možete ga poslužiti i u jako finim bezmesnim varijantama, pa mu dodati pirinač, pire krompir ili testeninu kao prilog. Tako ćete dobiti i dalje jako hranjiv obrok, ali još lakši i pogodniji za vrućine kada želimo da se odmorimo od teže hrane. Uz to, lako ga možete napraviti i za dva dana i svaki put kombinovat s različitim namirnicama.
I još nešto: sataraš, bećar-paprikaš (bećar ili bećarac) i prženija su tri izuzetno slična jela, ipak suštinski različita. Zar sataraš i bećar tj. bećar-paprikaš nisu isto? Na prvi pogled, moglo bi se reći da jesu.
Bećar i prženija se pripremaju od istih namirnica, zar to onda nije isto jelo? Razlike postoje. One i čine svako od ovih jela posebnim, ako govorimo o osnovnim, tj. autentičnim receptima.
Sataraš (mađ. szataras) jelo je mađarske kuhinje, a čiji naziv u osnovnom prevodu označava „sataru“.
Pretpostavljam da je jelo dobilo ovakav naziv zbog toga što se sastojci seku na krupne komade. Pored toga, sataraš se mahom priprema tokom letnjih i jesenjih dana, a ljudi su nekada u tom periodu uglavnom bivali u polju i hrana se pripremala na improvizovan način.
Lovački, kosački, vršački ili vinogradski – pridev, kao deo naziva starih, ukusnih, ponekad ne toliko gurmanskih i donekle svedenih jela srpske nacionalne kuhinje bio bi adekvatan komparativ prethodnom opisu za sataraš. Eto još jednog dokaza koliko se životne prilike oslikavaju, utiskuju i prenose hranom.
Sataraš se u osnovnoj varijanti priprema od crnog luka, paprike i paradajza, baš kao i bećar-paprikaš. S tim što se sastojci za bećar seku sitnije. Prženija se priprema isključivo od pržene paprike, paradajza i jaja. Dodavanje crnog luka je nadograđena varijanta recepta, piše nalecoolinarija.com.
Sastojci:
- 2-3 glavice crnog luka
- 4-5 mesnatijih paprika babura
- 3-4 zrela paradajza
- 2 čena belog luka
- 3 jajeta
- so
- malo šećera
- biber
- 4 kašike ulja
Priprema
1. Stavite ulje u tiganj da se zagreje, te dodajte seckani crni luk i dinstajte da postane staklast. Zatim dodajte papriku isečenu na trake i nju dinstajte zajedno sa lukom desetak minuta, da paprika malo omekša.
2. Paradajz stavite u kipuću vodu na minut-dva, prohladite i skinite mu kožu. Isecite paradajz na kriške i dodajte u tiganj sa paprikom i lukom. Promešajte i na srednjoj temperaturi dinstajte poklopljeno 15-20 minuta. Dodajte iseckan beli luk, posolite, dodajte biber i origano. Promešajte. Sklonite poklopac i dinstajte još malo da tečnost ispari.
3. Jaja umutite viljuškom i dodajte paprikama i paradajzu, promešajte i isključite ringlu… Sataraš je gotov, poslužite uz hleb, sir ili mlaćenicu.
Bon appetit!
spremite i ovo
Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari