Recept dana: Prolećne rolnice, srećno jelo kineske kuhinje

16.01.2021

07:08 >> 23:29

0

Autor: Z. A.

Jednostavne i neodoljive

Recept dana: Prolećne rolnice, srećno jelo kineske kuhinje
Copyright Profimedia

Prolećne rolnice su kinesko jelo, a tradicionalno se jedu tokom Prolećnog festivala, odnosno proslave Kineske nove godine, koja pada krajem januara ili početkom februara. Rolnice su jedno od sedam srećnih jela koje Kinezi jedu tom prilikom. Mogu se puniti mesom, povrćem ili nečim slatkim. Rolnice prženjem dobijaju zlatnožutu boju, pa izgledaju kao zlatne poluge i time simbolišu bogatstvo i prosperitet.

Ovo je samo predlog za punjenje, možete dodati povrće koje imate ili staviti neko drugo umesto preporučenog, a uvek možete ubaciti i piletinu, mleveno meso, šta god volite.

možete da pripremite i

Sastojci:

(Mera za 12 rolnica)

  • 3 lista svežih tankih kora
  • ulje za prženje

Za nadev

  • 2 kašike susamovog ili nekog drugog ulja
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 paprika
  • 1 šargarepa
  • 350 g kupusa
  • 1–2 kašike soja-sosa
  • 1/4 kašičice sveže mlevenog bibera
  • 1/2 kašičice soli

Za slatko-ljuti sos

  • 4 čena belog luka
  • 1 kašičica tucane ljute paprike
  • 1/2 kašike šećera
  • 1/4 kašičice soli
  • 1 kašičica gustina
  • 200 ml vode
  • sok od 1/4 limuna

Priprema

1. Povrće očistite i operite. Kupus isecite na tanke rezance, luk isecite na listiće, šargarepu izrendajte ili isecite na vrlo tanke rezance, kao i papriku.

2. U tiganju na tihoj vatri zagrejte ulje, pa dodajte iseckan luk i dinstajte nekoliko minuta dok luk ne omekša. Dodajte iseckanu papriku i dinstajte minut-dva, zatim ubacite šargarepu i dinstajte minut-dva, mešajući. Potom ubacite iseckan kupus, te dinstajte dva minuta sve zajedno. Dodajte soja-sos i biber. Promešajte i, pošto je soja-sos slan, probajte nadev pre nego što dodate so. Dinstajte dok sva tečnost ne ispari i ostavite da se ohladi.

3. Odvojite tri kore, svaku isecite na četiri jednaka kvadrata i dobićete 12 kvadrata za 12 rolnica. Obavezno pokrijte kore da se ne bi osušile dok zavijate rolnice. Naravno, možete da napravite i više rolnica, a onda povećajte broj kora i mere za nadev.

4. Postavite kvadrat dijagonalno, na jedan kraj, ugao kore stavite kašiku fila, preklopiti bočne strane i urolajte. Drugi kraj kore premažite uljem ili vodom i zalepite rolnicu. Rolnica mora da bude bez pukotina da ne bi iscurio nadev.

5. Da bi ulje bilo duboko a da ga ne potrošite previše, koristite manju šerpu, pa pržite rolnice iz nekoliko puta. Zagrejte ulje na tihoj vatri, kako rolnice ne bi pregorele. Pržite rolnice po nekoliko minuta uz okretanje, da bi jednako porumenele sa svih strana. Vadite ih na kuhinjski ubrus da se ocedi višak masnoće. Umesto da pržite rolnice, možete ih peći u rerni na plehu obloženom pek-papirom.

6. Za sos usitnite beli luk, zagrejte tiganj na tihoj vatri, pa u suv tiganj dodajte beli luk, pola kašike šećera i kašičicu tucane ljute paprike. Sipajte 200 ml hladne vode. Dok se voda ne zagreje, dodajte gustin i promešajte. Posolite i kuvajte na tihoj vatri pet minuta ili dok se sos ne zgusne. Sklonite s vatre i ostavite da se ohladi, a zatim dodajte sok od  limuna i promešajte.

7. Servirajte rolnice uz sos.

Bon appetit!

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike