Recept dana: Doboš torta, najbolja mađarska poslastica koju obožava ceo svet
Savršen sklad kora, čokolade i karamelizovanog šećera
Prošlo je više od jednog veka otkako je poslastičar Jozef Doboš svetu predstavio svoju čuvenu doboš tortu. Krajem 19. veka, tačno pre 135 godina, doboš torta počela je da osvaja svet i danas se, s pravom može reći, da je jedna od najpopularnijih mađarskih poslastica širom sveta.
Ona je jednostavna, a neodoljiva, sa savršenim skladom kora, čokolade i karamelizovanog šećera.
Možda vam se čini da je za nju potrebna velika poslastičarska umešnost, međutim, najpotrebnije vam je strpljenje dok ispečete osam, devet korica koliko vam je potrebno za ovu poslasticu.
Ostatak ide lagano, zato zasucite rukave jer trud će vam se isplatiti. Čim kušate prvo parče ove čokoladne fantazije.
Sastojci:
Za kore:
- 9 jaja
- 9 kašika šećera
- 9 kašika brašna, ne prepunih
- 1 kesica vanilin šećera
Za fil:
- 6 jaja
- 200 g šećera
- 200 g čokolade
- 200 g maslaca
- 2 kesice vanilin šećera
Za glazuru:
- 200 g šećera
Način pripreme:
1. Umutite belanca, te dodajte šećer i vanilin šećer. Kada se šećer istopi, dodajte žumanca, jedno po jedno. U dobro umućenu smesu ubacite brašno i lagano izmešajte. Od ove količine ispecite od osam do devet kora na prevrnutom okruglom plehu.
2. Umutite jaja sa šećerom, te ih kuvajte na pari 10–15 minuta dok smesa ne provri. Nakon toga dodajte čokoladu i kuvajte dok se ona ne istopi. Tada dodajte vanilin šećer.
3. U prohlađen fil dodajte postepeno maslac i mešajte dok se ne istopi. Fil ne treba mutiti mikserom, već ga mešajte varjačom dok se sastojci ne sjedine.
4. Kada se fil ohladi i stegne, filujte kore.
5. Glazuru napravite uobičajeno: upržite šećer na laganoj vatri, ali vodite računa da ne pregori. Prelijte glazurom tortu, a dok je još vruća, zasecite je vrelim nožem. I ukrasite po želji.
Bon appetit!
pročitajte još
Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari