Recept dana: Čokoladni čizkejk s malinama za prazničnu dozu čistog hedonizma

26.12.2020

07:08 >> 23:13

0

Autor: Z. A.

Spoj čokolde i malina ima neku čudnu moć

Recept dana: Čokoladni čizkejk s malinama za prazničnu dozu čistog hedonizma
Copyright Pinterest: beyondfrosting

O čizkejku manje-više sve znate, s tim što je ovaj specifičan po tome što se ne peče, u njega ne ide želatin, pun je čokolade i predivnih kiselkastih malina.

Ma prava čokoladno-malinasta fantazija!
Glavni sastojak ovog čizkejka je maskarpone, koji ukus diže na viši nivo, što je adekvatno baš za ovo vreme.

Priredite svojim ukućanima poslasticu koja će im obezbediti dozu čistog pretprazničnog hedonizma. Kakva nam je godina bila, svako zaslužuje svoje parče sreće. A ovaj čizkejk to zaista jeste.
Provereno više puta.

Sada na scenu stupate vi.

možete da pripremite i

Sastojci:

Za podlogu

  • 150 g mlevene plazme ili nekog drugog keksa koji imate
  •  1 kašika kvalitetnog kakaoa
  •  60 g maslaca
  •  nekoliko kašika mleka

Za fil

  • 500 g maskarpone sira
  • 250 ml mlečne slatke pavlake
  • 200 g čokolade za kuvanje, sa bar 49% kakaoa
  • 100 g nutele, a umesto nje može crna ili mlečna čokolada
  • 60 g šećera u prahu
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 350 g malina, svežih ili smrznutih ali prethodno odleđenih i dobro oceđenih

Za ganaš

  • 100 g čokolade za kuvanje
  • 100 ml slatke pavlake

Priprema

1. Na laganoj temperaturi otopite maslac i prohladite ga do sobne temperature. Dodajte keks, kakao i dolivajte mleko dok ne dobijete smesu od koje lako možete da oblikujete podlogu, ne treba da bude mrvičasta. Rasporedite ravnomerno u kalupu prečnika 20 cm, pa odložite u frižider dok pripremate fil.

2. Otopite čokoladu na slabijoj temperaturi i ostavite je da se prohladi.

3. Maskarpone izmešajte sa šećerom u prahu, dodajte otopljenu čokoladu, nutelu i vanila ekstrakt. Posebno umutite slatku pavlaku i dodajte kašiku po kašiku u maskarpone fila, lagano špatulom sjedinite.

4. Dodajte maline i polako promešajte. Rasporedite fil preko podloge i ostavite da se stegne i ohladi pet-šest sati, a najbolje preko noći.

5. Sutradan skinite kalup i prelijte čokoladnim ganašem koji pravite tako što slatku pavlaku i čokoladu stavite na srednju jačinu ringle i sačekate da se otopi (ne treba da provri), zatim smesu prohladite i prelijte njome tortu.

6. Kad se glazura malo stegne, dekorišite čizkejk po želji.

Bon appetit!

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike