Probajte mors, čuveni ruski napitak za imunitet poput čelika
Brusnica može da opstane na temperaturi nižoj od – 40 stepeni, a od nje se pravi ovaj čuveni napitak
Zbog svog prirodnog svojstva da dugo ostane sveža, posebno u uslovima ruske zime, brusnica se od davnina našla među najviše korišćenim prirodnim sastojcima od koje se prave razni narodni lekovi. Crveni plod brusnice je kiselkastog ukusa, uspeva u hladnijim delovima severne hemisfere i vrlo je otporan na hladnoću – može da izdrži temperature do minus 40 stepeni.
Mors je ruski narodni lek bogat vitaminom C koji potiče iz brusnica, a s obzirom na to da se pravi sa medom i limunom, ovaj napitak može da eliminiše razne uzročnike infekcija i ublaži sve postojeće upalne procese u telu.
Za pripremu morsa potrebno je:
- 2 šolje brusnice
- 1 litar flaširane vode ili izvorske, bunarske
- med po ukusu
- sok od pola limuna
Priprema morsa
1. Brusnice operite i stavite ih u cediljku postavljenu iznad dublje posude. Iscedite sok gnječenjem bobica.
2. Dobijenu kominu, „meso“ ploda, stavite u šerpu, prelijte flaširanom vodom, pustite da proključa na laganoj vatri. Kuvajte 10 minuta. Zatim uklonite sa vatre, ostavite poklopljeno da odstoji još 20 minuta.
3. Procedite dobijenu „čorbu“, pomešajte sa istisnutim sokom od brusnice.
4. Voćni napitak zasladite medom po ukusu.
5. Po želji možete dodati i sok od pola limuna.
6. Mors se služi topao, rashlađen, hladan ili sa ledom.
možda će vas i ovo zanimati
Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari