Jednostavan manastirski napitak je narodni lek koji vraća u život
Nebrojene su koristi koje ima kombinacija dve supernamirnice
Mnogo je starinskih narodnih lekova koji se jednostavno pripremaju i konzumiraju, a imaju čitav spektar koristi za zdravlje i imunitet. Takav je i manastirski napitak koji osim što pomaže čišćenju naslaga na krvnim sudovima, poboljšava njihovu elastičnost sprečavajući pucanje, a samim tim i pojavu izliva krvi.
Takođe, doprinosi umanjenju rizika od infarkta, moždanog udara i angine pektoris. Pošto ova kombinacija ima i antioksidansno dejstvo, blagotvorno utiče na imunitet kao i na pojavu tumora. Uz to, može da pomogne i u snižavanju nivoa holesterola i triglicerida.
Potrebni sastojci
- 300 grama belog luka
- 1 kilogram limuna sa korom
Način pripreme
Limun isecite na komade pa ga izblendirajte, kao i beli luk. Stavite da proključa 1,5 l vode, pa joj dodati samleveni beli luk i limun. Ovu smesu, na laganoj temperaturi i poklopljenu, prokuvajte najduže 15 minuta, sklonite sa vatre i ostavite da se prohladi.
Sipajte i čuvajte u zatvorenim staklenim posudama (tegle ili flaše) na hladnom.
možda će vas zanimati i
Kako da koristite napitak
Ovaj stari lek konzumira se tako što se na prazan želudac svakoga jutra popije količina od 0,5 dl (rakijska čašica) tokom 25 dana. Nakon toga preporučuje se pauza od 10 dana, pa ponavljanje postupka još 25 dana.
Zanimljivo je da limun i način pripreme potpuno neutrališu intenzivan miris belog luka tako da uz normalnu higijenu zuba nećete imati problem u smislu posledica konzumiranja ove namirnice, iako vas čeka aktivan radni dan.
Lekovita svojstva belog luka
Upotreba belog luka (allium sativum) kao hrane datira i više hiljada godina u prošlost, a prema istorijskim spisima koristili su ga Feničani, Jevreji, Vavilonci, Persijanci, stari Grci i stari Rimljani, Egipćani, Kinezi i Indusi. Zanimljivo je da su mu pored dokazanih korisnih dejstava na zdravlje i lečenje dodeljivane i neke magijske sposobnosti pa je upotrebljavan i u ritualima protiv uroka, veštica i vampira.
Dokazano je da je bogat izvor amino/kiselina, biljnih vlakana, biljnih masti, vitamina (A, B, C), gvožđa, amino/kiselina, joda, kalijuma, kalcijuma, selena, sumpora i fosfora. Njegova velika prednost je što je za ishranu dostupan tokom cele godine.
moža eć vas zanimati
Lekovita svojstva limuna
Dobro je poznato da je limun jedan od najvećih izvora vitamina C. Limunada i čaj sa limunom su najrasprostranjeniji i omiljeni vidovi konzumiranja. Ukoliko nekoliko kapi iscedite u kafu, može da vam otkloni glavobolju.
Prema savetima naših baka, blagotvorno deluje na problem sa varenjem, ali tu morate biti oprezni jer kod određenog broja ljudi želudac na citruse može da odreaguje burno.
Limun daje sjaj koži i podmlađuje je, značajan je u sagorevanju masti i topljenju kilograma, ima antibakterijsko dejstvo i pomaže u infekcijama grla, drži pod kontrolom krvni pritisak a neki naučnici tvrde da pojedine hemijske komponente u kori limuna mogu da utiču na smanjenje rizika od pojave karcinoma.
čitajte i
Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari