Oprez! Krpelji napadaju i pse: Ljubimce vreba opasnost iz trave, zaštitite ih

01.05.2021

10:30

0

Autor: Z. A.

Izvor: petmagazine.rs

Ovi insekti mogu napraviti velike zdravstvene probleme i ljudima i životinjama

Pexels

Idiličnu sliku boravka s ljubimcem u prirodi i na zelenoj travi ili igranje u parku lako mogu pokvariti dosadne i opasne štetočine. Prolećni elan i radost koje osećamo i mi i naši psi lako i brzo će anestezirati brojni krpelji, buve, komarci i svi oni insekti koji se takođe raduju, ali svom novom plenu i svežoj krvi.

Ne samo što su ti ugrizi užasno iritirajući i po vas i po vašeg psa, oni su i te kako opasni. Kroz pljuvačku ovih parazita u organizam vašeg psa mogu ubrizgati razne patogene koji uzrokuju niz bolesti i infekcija, među kojima ima i onih ozbiljnih pa čak i fatalnih kao što su lajšmanija, filarijaza, lajmska bolest, rikecija, teška anemija…

Sam proces lečenja svake od njih je dugačak i mukotrpan, a u nekim slučajevama, nažalost, nema adekvatne pomoći. Stoga je bolje sprečiti nego lečiti jer se prevencija ipak pokazala najefikasnijom i najpodnošljivijom metodom.
Magazin „Pas“ vas zato podseća da iz trave vrebaju buve, koje napadaju pse tokom cele godine, koje ne samo da sisaju krv pasa, mačaka i drugih životinja pa i ljudi, one takođe infestiraju kuću u kojoj živi pas, koji su aktivni između aprila i oktobra, najčešće uveče i noću, a čiji su ugrizi dosadni i izazivaju velike probleme i najveći prolećni neprijatelji a to su krpelji.

Pexels

Krpelji su najopasniji

Krpelji su paraziti koji se hrane velikim količinama krvi. Porastu između jednog i tri milimetra, ali nakon obroka mogu dostići veličinu i od jednog centimetra. Ugrizima prenose mnoge bolesti. Krpelji žive na velikim otvorenim prostorima, kao što su polja i šume, ali takođe i u urbanim parkovima i vrtovima. Njihova široka raprostranjenost je povezana s njihovom velikom sposobnošću prilagođavanja različitim klimatskim uslovima i okruženjima.

Najčešće se nalaze u proleće i leto, ali su takođe aktivni u jesen i na kraju zime. Kad pas prolazi kroz inficirano okruženje, krpelj se uhvati za krzno i kreće u potragu za idealnim mestom za sisanje krvi. Može ostati na istom mestu i hraniti se 10-15 dana, nakon čega padne na zemlju i polaže jaja. Larve koje su rođene takođe se hrane krvlju, baš kao i odrasli.

Pexels

Najvažnija je prevencija

Prevencija je najbolji način da zaštitite svog psa od parazita i njihovih ugriza. Pesticidi se mogu koristiti da biste izbegli izlaganje parazitima na mestima gde je vaš pas najviše izložen riziku, ali najefikasniji izbor je dobar paraziticid koji odgovara dnevnoj rutini psa i porodice.

Kako zaštititi ljubimca?

Držite vašeg psa podalje od guste i visoke vegetacije.

Ukoliko provodi vreme napolju, poprskajte ga nekim sredstvom koje odbija insekte. Ovo uz preporuku vašeg veterinara.

Obavezno pregedajte vašeg psa, a naročito trbuh, uši i ispod repa.

Kad se vaš ljubimac vrati u kuću, proverite da li ima krpelja. Krpelji su vrlo mali i tamne boje. Obucite gumene rukavice i pažljivo prođite kroz dlaku vašeg ljubimca od glave do šape. Obavezno proverite trbuh, unutar ušiju, ispod repa i unutar pregiba kože.

Šta ako je vašeg psa ipak ujeo krpelj

Ako i pored mera prevencije ipak nađete krpelja na svom psu, najbolje je da se obratite veterinaru. Ukoliko to nije moguće, možete i sami ukloniti krpelja.

Nipošto nemojte polivati krpelja benzinom, uljem ili nekom drugom tečnošću. To može izazvati da krpelj povrati stomačni sadržaj i na taj način zarazi vašeg psa.

Ukoliko veterinar nije u blizini, pokušajte sami da izvadite krpelja. To ćete uraditi tako što ćete pincetu gurnuti između glave krpelja i kože vašeg ljubimca i sigurnim pokretom povući na gore. Nemojte uvrtati pincetu.

Nakon vađenja, prebrišite mesto ujeda alkoholom.

Ukoliko je krpelj ostao živ, možete ga odneti veterinaru da utvrdi da li je bio zarazan.

Nakon vađenja proveravajte mesto ujeda i pratite da li je došlo do nekih promena na koži vašeg psa.

Instalirajte našu IOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

možda će vas i ovo zanimati

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Povezane vesti