Krpelji okupirali beogradske parkove: Kako zaštiti kućnog ljubimca od malog neprijatelja

08.05.2021

17:30 >> 08:35

0

Posledice mogu da budu nikakve, ali i fatalne, sve zavisi da li je parazit koji se zakačio zaražen ili ne - kaže za 24sedam Budimir Grubić, direktor JKP Vet

Krpelji okupirali beogradske parkove: Kako zaštiti kućnog ljubimca od malog neprijatelja
Copyright Pexels

“Psi najčešće oboljevaju od lajmske bolesti ili krpeljske groznice, a da bi se to izbeglo trebalo bi preventivno delovati”, rekao je za 24sedam Budimir Grubić, direktor JKP “Veterina Beograd”, povodom sve učestalijih ugriza krpelja, koji su najaktivniji od marta do novembra, te bi u tom periodu vlasnici trebali posebno da obrate pažnju na zdravlje kućnih ljubimaca.

Stručnjaci upozoravaju da se broj krpelja iz godine u godinu drastično povećava, kao i da su ovi paraziti aktivni tokom cele godine, ali i da ih najviše ima kada je lepo vreme.

Kako za 24sedam kaže direktor “Veterine Beograd” krpelji su paraziti koji žive u travi i hrane se krvlju domaćina, pa su zbog toga najugroženiji psi koji se često igraju na zelenim površinama.

Budimir Grubić Printscreen/ Youtube

– Ovi paraziti mogu u organizam vašeg psa da ubrizgaju razne patogene koji uzrokuju niz bolesti i infekcija, među kojima ima i onih ozbiljnih, pa čak i fatalnih. Psi najčešće oboljevaju od lajmske bolesti ili krpeljske groznice. Da bi se to izbeglo, trebalo bi preventivno delovati, a to znači zaštititi životinju od mogućnosti da je krpelj “napadne”. Postoje razna hemijska sredstva koja se koriste u vidu ogrlica i spot-on preparata. Ova sredstva se koriste godinama unazad i to vrlo uspešno. Uz to, svakako je bitno da vlasnici pregledaju životinju kada se vrate iz šetnje – rekao je za 24sedam Grubić.

Naš sagovornik ističe da svako ko je bio u prirodi može da posumlja da je njegov ljubimac “zakačio” krpelja.

– Posledice mogu da budu nikakve, a mogu da budu i fatalne, sve zavisi da li je krpelj koji se “zakačio” zaražen ili ne. Jedan od glavnih pokazatelja da je vaš pas dobio krpeljsku groznicu je veoma visoka temperatura. U tim slučajevima najbitnije je odvesti vašeg ljubimca što pre kod veterinara – napominje Grubić.

Profimedia

Prema njegovim rečima, ako se krpelj još nije uhvatio to je odlično, jer se tada lako skida.

– Ako i pored mera prevencije ipak nađete krpelja na svom psu, najbolje je da se obratite veterinaru. Ukoliko to nije moguće, možete i sami ukloniti krpelja. To ćete uraditi tako što ćete pincetu gurnuti između glave krpelja i kože vašeg ljubimca i sigurnim pokretom povući na gore. Nakon vađenja mesto ujeda se malo obriše, dezinfikuje povidon jodom, alkoholom ili tropostotnim hidrogenom. Nipošto nemojte polivati krpelja benzinom, uljem ili nekom drugom tečnošću, jer to može izazvati da krpelj povrati stomačni sadržaj i na taj način zarazi vašeg psa – zaključio je direktor “Veterine Beograd”.

U pojedinim slučajevima ogrlica ili neko drugo sredstvo za borbu protiv krpelja nije toliko delotvorno koliko vlasnici kućnih ljubimaca očekuju da će biti. Takav slučaj bio je i sa V. T. koja je jedva uspela da spasi svog psa od krpelja.

– Neki psi postaju imuni na sredstva protiv parazita. Svog psa, nažalost, nisam uspela da spasim, dok je drugi jedva preživeo. Krpelj se zakačio na njega i pored ampule i ogrlice. Veoma je bitno da posle svake šetnje pregledate svog psa i ukoliko uočite krpelja, odmah odete kod veterinara – rekla je za 24sedam zabrinuta vlasnica.

Psima preti opasnost i od komaraca

Pixabay

Direktor “Veterine Beograd” za 24sedam upozorava da kućnim ljubimcima preti i opasnost od komaraca, koji psima mogu da prenesu srčanog ili očnog crva, što za posledicu može imati smrt četvoronožnih prijatelja.

Stoga, sektora ekologije i unapređenja životne sredine “Gradske čistoće” danas će sprovesti mere kontrole i zaprašivanja komaraca na javnim površinama u Beogradu.

Akcija suzbijanja odraslih formi komaraca uredajima sa zemlje sprovodiće se u periodu od 20.30 sati, i to na lokacijama:

  • nasip od Pančevačkog mosta ka Malom raju,
  • Mali raj,
  • Azilantski centar,
  • nasip od Bloka 45 ka Ostružničkom mostu,
  • Surčinsko polje,
  • nasip Progar,
  • nasip Nautičko selo,
  • nasip Jakovo.
Pročitajte još:

Tretman će biti sproveden ukoliko vremenske prilike budu dozvolile, a prema hidrometeorološkoj prognozi klimatski uslovi će biti povoljni za hemijski tretman komaraca.

Krpelji mogu da dostignu veličinu i od jednog centimetra

Krpelji su paraziti koji se hrane velikim količinama krvi. Porastu između jednog i tri milimetra, ali nakon obroka mogu dostići veličinu i od jednog centimetra. Ugrizima prenose mnoge bolesti. Žive na velikim otvorenim prostorima, kao što su polja i šume, ali takođe i u urbanim parkovima i vrtovima. Njihova široka raprostranjenost je povezana s njihovom velikom sposobnošću prilagođavanja različitim klimatskim uslovima i okruženjima.

Najčešće se nalaze u proleće i leto, ali su takođe aktivni u jesen i na kraju zime. Kad pas prolazi kroz inficirano okruženje, krpelj se uhvati za krzno i kreće u potragu za idealnim mestom za sisanje krvi. Može ostati na istom mestu i hraniti se 10-15 dana, nakon čega padne na zemlju i polaže jaja. Larve koje su rođene takođe se hrane krvlju, baš kao i odrasli.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike