Ko je bio Pako Raban – čovek koji je imao paranormalne vizije, naterao Parižanke da nose plastiku i napravio najprodavaniji parfem na svetu

03.02.2023

15:05

0

Autor: Z. A.

Pamtićemo ga po futurizmu i parfemima

Ko je bio Pako Raban – čovek koji je imao paranormalne vizije, naterao Parižanke da nose plastiku i napravio najprodavaniji parfem na svetu
Pako Raban - Copyright Profimedia

Svet je danas ostao bez još jednog dizajnera koji je promenio tok mode. Preminuo je zločesti dečko francuske i španske mode, kreator najprodavanijeg parfema na svetu - Pako Raban.


Francisko Rabaneda Kuervo (18. februar 1934 – 3. februar 2023), poznat pod pseudonimom Pako Raban, bio je španski modni dizajner, a postao poznat kao „enfant terrible“ ili „zločesti dečko“ francuskog modnog sveta šezdesetih godina 20. veka.

Rođen je u baskijskom gradu Pasajes. Njegovog oca, republikanskog pukovnika, pogubile su Frankove trupe tokom Španskog građanskog rata, majka mu je bila glavna krojačica u prvoj modnoj kući Kristobala Balensijage, a porodica se preselila u Francusku kada je otvoren „Balensijaga“ u Parizu 1937, zbog Španskog građanskog rata.

Pako je sredinom pedesetih u Parizu, dok je studirao arhitekturu, zarađivao praveći modne skice za „Dior“ i „Živanši“ i „Balensijagu“, a potom osnovao sopstvenu modnu kuću 1966. godine.

Profimedia
Pako Raban

Koristio je nekonvencionalne materijale kao što su metal, papir i plastika za svoje neobične modele. Za debi svog brenda 1966. predstavio je „Manifest: 12 nenosivih haljina od savremenih materijala“.

Bio je jedini čovek koji je mogao da navede Parižanke da traže haljine od plastike i metala, a uspeo je da im proda miris pod nazivom „Calandre“ – što znači „automobilski roštilj“, kao ikonu moderne ženstvenosti.


Pako je poznat po zelenom kostimu koji je Džejn Fonda nosila u naučnofantastičnom filmu „Barbarela“ iz 1968.
Profimedia
Kreacija Paka Rabana za film „Barbarela“

Godine 1968. počeo je da sarađuje sa parfemskom kompanijom „Puig“, a ostalo je istorija brenda, budući da je Pako Raban najpoznatiji po parfemima za žene i muškarce.

Profimedia
Pako Raban

Pako je poznat i po svojim ekscentričnim izjavama na televiziji.

Tvrdio je da je proživeo nekoliko života, uključujući i život prostitutke u vreme Luja XV, da je poznavao Isusa u prethodnom životu, da je video Boga tri puta, da su ga posetili vanzemaljci, da je ubio Tutankamona...
Profimedia
Pako Raban

Godine 1999. objavio je da je u svojoj 17. godini imao vizije Parižana u plamenu kako se bacaju u Senu i da je nakon proučavanja drugih podudarnih proročanstava došao do zaključka da će se svemirska stanica “Mir” srušiti na Francusku u vreme pomračenja sunca 11. avgusta 1999.
A 10. maja 1999. javno se obavezao da neće više davati predviđanja ako se „Mir“ ne sruši na Pariz.

Uprkos tome što je time narušio sopstvenu reputaciju u javnosti i medijima, nastavio je da se redovno pojavljuje u specijalizovanoj štampi, baveći se temom svojih takozvanih paranormalnih iskustava više nego visokom modom.

Profimedia
Kreacija Paka Rabana za film „Barbarela“

Pako Raban bio je sinonim za napoznatiji i najprodavaniji parfem.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Paco Rabanne (@pacorabanne)

 

- Njegovom smrću ponovo se podsećamo na njegov ogroman uticaj na savremenu modu, duh koji živi u kući koja nosi njegovo ime - rekao je Mark Puig, predsednik i glavni izvršni direktor „Puiga“.

Raban je stekao međunarodnu slavu šezdesetih, iz mode se povukao 1999. i retko se pojavljivao u javnosti.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike