Kupanje psa: Koliko često je dozvoljeno i o čemu sve morate da povedete računa kako ne biste naškodili njegovom zdravlju

11.03.2022

09:37

0

Proverite da li možda pravite neke greške kada je reč o održavanju higijene vašeg psa

Kupanje psa: Koliko često je dozvoljeno i o čemu sve morate da povedete računa kako ne biste naškodili njegovom zdravlju
profimedia-0658961606 - Copyright Profimedia

Jedino rešenje za sprečavanje bakterija i drugih mikroorganizama kod pasa je redovno kupanje.

Takođe, kupanjem uklonićete nečistoću koja se zadržava na dlaci i raznosi po kući, smanjićete linjanje svog ljubimca, manja je mogućnost alergijskih reakcija, a kupanjem se održava dobro zdravlje krzna i kože.

Međutim, koliko često bi zaista trebalo da kupate psa, kako i o čemu sve treba da povedete računa? 

Pixabay
 

Idealna rutina kupanja svakog psa je jedinstvena. Opšte pravilo je da svog psa kupate jednom mesečno. Međutim, ovo treba prilagoditi rasi, načinu života, ali i tome ukoliko postoje nekakvi zdravstveni ili kožni problemi.

Rase za koje se zna da imaju masno krzno i mnogi dugodlaki psi zahtevajuu češće kupanje kako bi im dlaka bila sjajna i čista.

Psi koji žive u kući ili stanu, kupaju se češće od onih koji žive u dvorištu.

Takođe, svaki put kada pas pliva ili skače po blatnjavim baricama, bitno je da se okupa kako bi se sprečile potencijalne infekcije.

Svakako, imajte na umu da prekomerno kupanje može dovesti do isto toliko problema.

Vrlo je važno da nikada ne koristite svoj šampon, pa čak ni onaj koji je namenjen kupanju beba i dece. Koža pasa ima potpuno drugačiji PH balans od ljudi. Po pravilu, šamponi za ljude isušuju kožu pasa. Postoje veoma dobri i kvalitetni šamponi za kućne ljubimce, pa se posavetujte sa veterinarom oko izbora, pogotovu ukoliko vaš pas ima nešto osetljiviju kožu.

Profimedia
 

Prečesto pranje uklanja važna ulja sa kože i krzna pasa, što može uticati na zdravlje njihove dlake i može da izazove iritaciju kože.

Ako primetite suvu kožu koja se ljušti, razmislite o smanjenju kupanja.

Za kraj - kupanje psa trebalo bi da protekne u opuštenoj atmosferi i da pri tom pas ne bude pod stresom i kupanje doživi kao neprijatno iskustvo.

Kada okupate svog ljubimca, nagradite ga nekom granulom ili keksom za pse, jer će pas tada postati svestan da je učinio jedno lepo delo.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike