Ovo je osam najguglanijih pitanja o mačkama i psima: Imamo i odgovore

19.02.2022

08:26

0

Zašto se mačke boje krastavaca, a pas pojede sopstveni izmet?

Ovo je osam najguglanijih pitanja o mačkama i psima: Imamo i odgovore
dog-g330298917_1920 - Copyright Pixabay

Izgleda da je Google jedan od naših bližih prijatelja, često je prvi kome se obratimo.

Šta god nas interesuje, koju god nedoumicu imamo verovatno ćemo odgovor potražiti na najpopularnijem pretraživaču na svetu.

Zanimljivo je da neka pitanja zaokupljaju umove miliona ljudi, a neka od njih tiču se mačaka i pasa.

Evo koja su to, kao i odgovora na njih.

1. Zašto mačke vole umivaonike?

Naši krzneni prijatelji biraju ovo naizgled neudobno mesto iz više razloga. Možda im je vruće pa pokušavaju da se rashlade, a moguće je i da se osećaju sigurnije u malim i visokim prostorima. I, očekivano, možda su žedni.

2. Zašto se mačke skrivaju?

Zbog stresa ili straha, bola, zdravstvenih problema (oboljenja zglobova i kičme, dijabetesa, oboljenja bubrega i štitaste žlezde, hormonskih poremećaja), stidljivosti, ljutnje zbog kažnjavanja, dolaska nove mačke u dom, promene životnog prostora, a najčešće zbog toga što se igraju lova.

Pixabay
 

Svi su primetili da mačke vole da se zavlače u kese, torbe, kutije, da odatle proviruju pa čak i da se prave kroz igru da im je to skriveno mesto polazna tačka za napad. Odatle iskaču, love nas po kući, pa se brzo vrate u svoju kesu kao u sigurno okruženje. Ovo je u suštini igra instinkta lova, jer sve mačke i u prirodi napadaju i love plen samo ako imaju sigurnu bazu u koju mogu da se sklone.

3. Zašto mačke predu?

Predenje je način komunikacije mačaka. Međutim, zabluda je da je mačka koja prede uvek srećna. Vibracije mogu podstaći strah, nervozu i stres. Predenje je i način da mačke privuku našu pažnju, posebno ako su gladne.

4. Zašto se mačke boje krastavaca?

Iako niko zapravo nije utvrdio zašto, postoji nekoliko objašnjenja ovog fenomena. Pre svega, mačke bi mogao da zaprepasti miris ovog povrća, posebno ako ga nisu pre osetile. Drugo, krastavci mogu mačkama da zaliče na zmije. I na kraju, mačke se zapravo ne boje krastavaca. Samo ih smatraju pretnjom ako im se krišom stave iza leđa.

5. Zašto pas zavija?

Zavijanje je jedan od mnogih oblika vokalne komunikacije koje koriste psi. Psi zavijaju kako bi privukli pažnju, uspostavili kontakt sa drugima i najavili svoje prisustvo. Neki psi takođe zavijaju kao odgovor na jake zvukove, poput sirena vozila hitne pomoći ili muzičkih instrumenata.

Pixabay
 

6. Zašto pas jede sopstveni izmet?

Neki psi jedu svoj izmet, a ova ružna navika najčešće se dešava štencima. Međutim, dobra vest je da najčešće nestane s godinama.

Iako postoje medicinski problemi koji mogu da prouzrokuju takvo ponašanje, u većini slučajeva nema razloga za brigu.

Najbolji način da sprečite psa da pojede izmet jeste da ga pokupite čim obavi nuždu. Psima koji pojedu svoj izmet neće biti ništa, ali tuđi izmet može da im naškodi, pa je važno iskoreniti to ponašanje.

7. Zašto psi jedu travu?

To se događa iz raznih razloga. Možda žele da poboljšaju probavu, leče crevne gliste ili pokušavaju da nadoknade vitamine koji im nedostaju. Osim toga, psi su svaštojedi pa genetski imaju predispoziciju da jedu travu.

Pixabay
 

8. Zašto psi jure svoj rep?

Najčešće psi jure svoj rep u krug jer privlače pažnju ili iz čiste dosade. To im je način da se zabave, a to posebno važi za štenad. Male kuce nekada nisu ni svesne da je rep deo njihovog tela, vide ga kao igračku i tako se zabavljaju. Ovakav vid zabave jenjava i što je kuca starija, manje trči za svojim repom.

Ukoliko primetite da vaš pas veoma često i pomalo agresivno juri svoj rep i čak ga i gricka, možda bi bilo dobro da kucu odvedete na pregled kod veterinara. Nekada psi jure svoj rep jer ih muče gliste ili buve, pa na ovaj način pokušavaju da sebi olakšaju ove muke.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike