Četiri bračne navike koje bi trebalo da negujete od dana kada ste izgovorili sudbonosno "da"

25.12.2021

18:04

0

Kada dvoje odluče da ozakone svoju vezu, glavna namera im je da zajednički život provedu zadovoljni i srećni

Četiri bračne navike koje bi trebalo da negujete od dana kada ste izgovorili sudbonosno "da"
Venčanje - Copyright Unsplash

Ljudi se venčavaju prvenstveno zbog jake ljubavi koju osećaju jedno prema drugom. Naravno, potreban je i jedan dobar niz faktora koji će ići u prilog takvoj odluci, ali niko ne želi da provede godine zajedničkog života nesrećan i neispunjen.

Na žalost, svi znamo da se i takve situacije dešavaju.

Sebično ponašanje, neuvažavanje partnera, različiti oblici zavisnosti i nedostatak odgovornosti, lagano ali sigurno, uzimaju svoj danak, i statistike o razvodu braka ne daju lepu sliku.

Može li se ta slika ipak popraviti i ulepšati? Šta to, dakle, čini brak uspešnim? Da li je uopšte moguće imati jedan takav?

Imajte na umu, nije reč o savršenom, već o uspešnom, dugovečnom braku.

Pozitivne navike u braku

Verovali ili ne, moguće je - uspešan brak ne znači brak bez izazova, već onaj sačinjen od strana koje su jednako spremne da rade na njemu. Neophodno je da istinski budete posvećeni jedno drugom i da razvijete pozitivne navike na samom početku braka, kako bi on funkcionisao.

Pixabay
 

Iskazivanje zahvalnosti

Gotovo da ne možemo dovoljno da naglasimo koliko je važno da svakodnevno izražavate svoju zahvalnost prema supružniku. To naravno ne bi trebalo da radite na usiljen način, već spontano i iskreno. Izrazite svoju zahvalnost na jednostavan način za svakodnevna dela koja vaš supružnik čini. Neverovatno je šta je sve neko ko vas voli spreman zbog vas da uradi ako se oseća dovoljno cenjeno.

Zaštita braka

Mnogi od nas zaboravljaju da je postojalo i vreme pre društvenih mreža. Iako ne možete izbeći promene koje se dešavaju, možete odabrati da se držite podalje od svega što može da ugrozi vaš brak. Deluje naivno, gledanje profila osoba suprotnog pola, komentarisanje i ostavljanje čuvenih „lajkova“, ali zaista nije. Važno je da postavite jasne granice koje štite vaš brak od nepoželjnih oblika ponašanja, i njihovih posledica, jer nije fizička prevara jedina koja uništava brak.

Odsustvo tajni

Ne možete očekivati da sa nekim imate uspešan brak, ako imate tajne koje ta osoba ne zna. Niko nije savršen, ali je iskrenost ključna za očuvanje braka. Šta god da uradite, iako može delovati da možete da živite sa tom tajnom, ona bi vas vremenom mogla pojesti iznutra. Priznanje jeste bolno, ali ako nešto važno prećutite svom supružniku, mnogo će bolnije biti i za vas i za njega, kada to jednog dana otkrije.

Profimedia
 

Brak kao prioritet

Pored toliko mnogo drugih stvar, koje nas svakodnevno okružuju, zaista je teško postaviti stvari prema njihovoj važnosti. Pa opet, ne biste smeli da dozvolite da posao, hobi, briga o kući, pa čak i deca gurnu u drugi plan vaš brak. On bi trebalo da bude vaš prioritet. Možda deluje kao suvišno za isticanje, ali mnogi parovi se ponašaju upravo suprotno, uzimajući svoju voljenu osobu zdravo za gotovo, a ništa se ne podrazumeva samo zato što ste parafirali Izvod iz matične knjige venčanih.

Reklo bi se da smo izostavili čuveno poštovanje, ali ono se provlači kroz sve gore pomenuto i ono se već podrazumeva.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike