Legenda kaže da je nastao od Isusovih suza: Beli ljiljan privlači sreću i blagostanje, a zovu ga i Bogorodičin cvet

24.04.2021

17:50

0

Autor: Z. A.

Izvor: novosti.rs

Ovaj kraljevski cvet se lako gaji, pa svaka kuća treba da ga ima

Pixabay

Beli ljiljan je s razlogom jedna od najpopularnijih sobnih biljaka: pored toga što izgleda interesantno, on je jedna od biljaka koje se najlakše uzgaja, pa će uspeti i početnicima. Poželjno ih je imati u domu jer, prema verovanju, privlače sreću i blagostanje.

Ljiljan ili beli krin (Lilium candidum) jeste višegodišnja zeljasta, lukovičasta biljka, visine 90‐170 cm, iz familije Liliaceae. Vodi poreklo iz jugozapadne Azije, odakle se proširila na šire područije Mediterana.

Cvet se sastoji od šest ili sedam latica, koji rastu na tankim stabljikama. U optimalnim uslovima rastu umereno, a stopa rasta se smanjuje zimi. Sjajno zeleno lišće je kopljastog oblika sa talasastom teksturom, javlja se u nijansama tamnozelene, plavozelene i šarene boje, kao i prugastih i šarenih uzoraka. Listovi mirovnog ljiljana dužine do 20 centimetara.
Prija im okruženje sa dosta svetlosti, ali izbegavajte da ih direktno izlažete suncu.

Pixabay

Simbolično značenje ljiljana

Još od najstarijih vremena ljudi su u lepoti i nežnosti ljiljana pronalazi mnoge simboličke elemente i motive. Neke od najslavnijih starih civilizacija poput drevnog Egipta, Rima, antičke Grčke su u svojim mitologijama utkale ljiljanov cvet. Često nazivan i rajski cvet, ljiljan se oduvek vezivao za savršenstvo, nežnost i beskompromisnu ljubav, nadu.

U staroj Grčkoj posvećen je boginji Heri, jednoj od najuzvišenijih božanstava tog doba. Po legendi, beli ljiljan je nastao dok je Hera dojila svog sina Herkulesa, pa je nekoliko njenih kapljica palo na zemlju.

U Rimu je takođe posvećen uzvišenoj boginji Veneri, zaštitnici ljubavi i blagostanja. Dok je u starom Egiptu bio simbol dostojanstva vladara.

Međutim, simbolizam ljiljanovog cveta je najupečatljiviji bio u hrišćanskoj eri.
Prema legendi, nastali su od suza Isusa Hrista tokom njegovog pogubljenja i smatra se omiljenim cvetom device Marije. Zato je ljiljan predstavljao bezgrešnu čistotu i nevinost, a njegove tri latice asociraju na kult Svetog trojstva. Takođe se veruje da svaka latica ljiljana oslikava tri najcenjenije osobine Device Marija, nevinost, skromnost i pobožnost. U našem narodu se drugačije naziva i „Bogorodičin cvet“.

Instalirajte našu IOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

možda će vas i ovo zanimati

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Povezane vesti