Svetlo, udobno i minimalistički: Nekoliko ideja za uređenje enterijera

22.12.2021

12:24

0

Autor: 24sedam

Minimalizam je već nekoliko godina dominantan trend u uređenju enterijera

Svetlo, udobno i minimalistički: Nekoliko ideja za uređenje enterijera
LUX-51-LIVING-ROOM-00 - Copyright Lux51

‘’Manje je više’’ je poznata maksima koja, još od kad ju je arhitekta Frenk Lojd Rajt izgovorio početkom XX veka, i dalje najbolje sumira osnovna načela modernizma i univerzalnog koncepta humanog stanovanja - svedenost, funkcionalnost, kvalitet i udobnost. Ukratko, ideje kojima se i danas vodimo kada želimo da naš stambeni prostor deluje stilizovano i otmeno, na ukusan i nenametljiv način.

Minimalizam je već nekoliko godina dominantan trend u uređenju enterijera. Bez suvišnih stvari i detalja, uz svedenu paletu boja i kvalitetne materijale, ovako osmišljeni enterijeri dozvoljavaju prostoru da ‘’diše’’, a kada su u pitanju manji stanovi, ovaj princip omogućava da deluju veće, svetlije i otvorenije. Ukratko, kada govorimo o savremenom minimalizmu i urbanom luksuzu, akcenat je na kvalitetu, ne na kvantitetu.

Lux51
 

Stanovanje i uređenje enterijera po principima minimalizma podrazumeva fokus na materijale i komade nameštaja koji su ne samo prvoklasne izrade, već i dizajnirani tako da se u njima može maksimalno uživati. Ovo ne znači da je neophodno da izdvajate ogromne sume novca, već da promišljeno ulažete u svoj dom i fokusirate se na kupovinu nekoliko kvalitetnih stvari koje će trajati i biti trendi i za nekoliko godina, i koje će, generalno, unaprediti vaš životni stil i životno okruženje.

Prostorije u kojima boravite ne moraju nužno delovati previše raskošno, ali detalji poput kvalitetne sofe ili dizajnerskog komada nameštaja (lampe, stočića, posteljine) su ti koji otkrivaju istinske hedoniste i vlasnike koji znaju da se “počaste” ekskluzivnim detaljima. 

Lux51
 

Minimalistički stil uglavnom prepoznajemo u monohromnoj paleti boja (siva, bela, crna, ili zemljane boje poput oker ili bež), kao i u nameštaju jednostavnih, svedenih linija koji odiše udobnošću i elegancijom. U znalački uređenom stanu ili kući sve ima svoje mesto i funkciju, a na nivou čitavog prostora deluje usklađeno i bez potrebe za preteranim ukrašavanjem. Poneki efektan detalj, na primer zlatni ram na ogledalu, interesantan luster ili egzotične biljke će učiniti i više nego dovoljno da vaš prostor deluje ekskluzivno i jedinstveno uprkos jednostavnosti. 
 
Kao što smo već rekli, luksuzni minimalizam se svodi na kvalitet, a ne na kvantitet. Čak i prosečan ili mali životni prostor može bez mnogo napora i previše ulaganja postati šarmantan i sofisticiran, samo ukoliko u svojoj glavi imate pravu viziju. Mekan i udoban nameštaj sa ponekim printom ili jarkom bojom, suptilini detalji i dobro organizovano i raspoređeno osvetljenje biće dovoljni da ceo ambijent podignu na sasvim nov nivo. 

Lux51
 

Kada su materijali u pitanju, kombinacija drveta, kamena, metala i stakla postiže efekat skladnosti i prefinjenosti. Ne treba posebno naglašavati da svetle boje treba da budu prisutne u svim delovima doma i u većoj meri u odnosu na tamne, s obzirom da čine ambijent svetlijim i vizuelno povećavaju čak i male prostorije. Ukoliko na sve ovo imate sreću da imate velike prozore i panoramski pogled na grad, rezultat je garantovan. 

Za kraj, univerzalni savet koji možemo da damo svima koji planiraju da uskoro uređuju stari ili novi životni prostor je da se drže proverenog recepta koji glasi ‘’klasika je uvek u modi’’. Ukratko, veće i skuplje komade nameštaja birajte tako da traju više godina i nisu stvar sezonskog trenda, držite se ravnih linija i smirenog kolorita, a kada su detalji u pitanju, slobodno pustite mašti na volju!

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike