Bez korišćenja hemije: Za čišćenje kuće upotrebite jednu namirnicu koju svi imate u frižideru

09.12.2021

18:19

0

Limun je odličan za otklanjanje masnoće

Bez korišćenja hemije: Za čišćenje kuće upotrebite jednu namirnicu koju svi imate u frižideru
Žena čisti - Copyright Profimedia

 Čišćenje kuće je nešto što, hteli - ne hteli, moramo redovno da obavljamo.

A prilikom čišćenja koristimo mnogo hemikalija.

Ukoliko ste nekada primetili da vas, nakon celodnevnog pranja i ribanja kuće, boli glava, velika je verovatnoća da je to posledica korišćenja hemije.

Srećom, postoje i potpuno prirodni načini da dosta toga obavite, bez uplitanja kupovnih sredstava.

Ukoliko već niste, isprobajte limun, koji može biti veliki saveznik u borbi protiv prljavštine.

Bela odeća

Izbeljivač je najdelotvorniji način za osvežavnje izgleda bele odeće i peškira, međutim, i limunov sok može da bude delotvoran. Da bi ste očistili odeću, stavite je u lonac sa vodom i nekoliko kriški limuna, a zatim sve to prokuvajte na nekoliko minuta.
Pixabay
 

Limun kao odmašćivač
Da biste napravili prirodni sprej za odmašćivanje koji možete koristiti na skoro svakoj tvrdoj površini osim drveta, pomešajte dve šoljice vode, dve kašike svežeg limunovog soka, 1/2 kašičice sapuna i jednu kašiku sode bikarbone u bočici sa raspršivačem i dobro protresite. Limun se bori protiv mrlja i dezinfikuje, dok soda bikarbona deluje kao blagi abraziv.

Očistite posude za hranu
Ako imate orman pun hrane obojenih plastičnih posuda, dopustite limunu da odradi svoju magiju u borbi protiv mrlja. Da biste očistili svoje plastične posude, iscedite sok od limuna na zaprljanu plastiku i protrljajte isečenom stranom limuna. Zatim ostavite posude da se osuše na suncu i operite na uobičajeni način. Tvrdokorne mrlje od sosova će nestati.

Pixabay
 

Očistite rende od sira
Nakon što ste ga koristili za rendanje sira, rende je prilično teško očistiti. Pogotovo kuhinjskim sunđerom. Uzmite limun, isecite ga na pola i jednom polovinom istrljajte rende. Otkloniće ostatke, a pritom će ostaviti svež miris limuna.

Bakarni svećnjaci
Isecite limun na pola, a zatim posolite presečenu stranu. Utrljajte ga na bakarne svećnjake, činije, šerpe i tiganje i uskoro ćete videti kako će postati sjajni.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike