Žene i dalje obavljaju većinu kućnih poslova, a ova dva su im omražena

24.09.2021

11:20

0

Prema novom istraživanju, žene nose kuću na svojim plećima

Žene i dalje obavljaju većinu kućnih poslova, a ova dva su im omražena
Copyright Pexels

Ne to nikako nije rodna neravnopravnost! Zabrinjava podatak da je u poslednjem istraživanju više od polovine (54 odsto) žena reklo da u svojim domovima obavlja gotovo sve kućne poslove.

Specijalisti za nameštaj "Hammonds Furniture" ispitali su 2.000 Britanaca kako bi otkrili koje poslove najviše mrze i kako ih dele u svojim domaćinstvima.

Skoro svaki peti ispitani muškarac priznao je da njihova partnerka obavlja većinu kućnih poslova, u poređenju sa samo šest odsto žena koje su rekle da njihov muški partner obavlja većinu kućnih poslova.

Pexels
 

To što jedna osoba preuzima odgovornost za sve kućne poslove takođe jeste izvor tenzija, jer je 22 odsto reklo da se svađaju s partnerima zbog toga što ne preuzimaju deo tereta na sebe, pa je to najčešći uzrok svađa sa voljenim osobama i ukućanima.

Više od trećine (37 odsto) priznalo je da troši manje od dva sata svake nedelje na poslove oko veša, usisavanja i brisanja prašine.

Međutim, čini se da se naše vreme čišćenja povećava sa godinama jer pet odsto starijih od 65 godina provodi više od deset sati nedeljno radeći neporne poslove po kući.

Dakle, koji nam kućni poslovi izazivaju najveći stres, a koji nam ne smetaju?

"Hoovering" je kao omiljeni kućni zadatak naveo pranje veša, ali ta odeća će je uglavnom zgužvana nakon što se opere, pa je peglanje okarakterisano kao najomraženija kućna dužnost.

Pexels
 

Čišćenje rerne takođe je prepoznato kao jedan od najomraženijih kućnih poslova.

- Lak način da ne nagomilate sebi poslove jeste da pospremate u hodu, odnosno odlažući stvari kada se više ne koriste - kaže Kirsti Oakes iz "Hammonds Furniture".

- Koristite skladišni prostor za predmete i uverite se da sve ima svoje mesto. To je odličan način da uklonite sav nered i da prostor odmah odaje utisak urednijeg.

- Važno je da podelite teret u svom domaćinstvu kada je reč o većim poslovima i ne dozvolite da  odgovornost jedne osobe budu svi poslovi oko kuće. Ako svaka osoba u domu završi svoj deo posla, to može olakšati teret i izbeći ćete bilo kakvo trvenje - piše "Metro".

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: D. R.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike