Egzotična lepotica koja cveta jednom, pa umire: Biljku ljubavi obavezno držite u prostoriji sa električnim uređajima da vas spase

10.02.2023

18:10

0

Autor: K. O.

Lepo je da je imate u domu

Egzotična lepotica koja cveta jednom, pa umire: Biljku ljubavi obavezno držite u prostoriji sa električnim uređajima da vas spase
Copyright Profimedia

Svaki dom je lepše i prijatnije mesto kada u njemu žive biljke. A da li ste razmišljali da svoj životni prostor upotpunite jednom egzotičnom lepoticom koja je potpuno jednostavna za održavanje, pa samim tim idealna i za početnike i one ljude koji nemaju mnogo sreće sa kućnim biljkama.

Tilandsija je poznata i kao biljka ljubavi, a krasi je neobična lepota zbog koje mami poglede.

Izgleda poput ružičastog pera koje se nazire unutar dugih i tankih listova, a tu su i graciozni, plavi cvetovi. Dolazi iz porodice Bromeliacae, kojoj pripada više od 600 vrsta biljaka u tropskim i suptropskim krajevima Srednje i Južne Amerike, u koje spada i ananas.

Ono što je čini posebnom je i to što tilandsija cveta samo jednom u životu, a nakon toga odumire. Iako brzo odumire odmah se pobrine za svoje potomke. Odnosno, paralelno s tim procesom nastaju nove male biljke, kojima se ona i razmnožava.

Spada u vazdušne biljke, odnosno – epitifime.

Unsplash
 

Njeno prirodno stanište su krošnje tropskih šuma i ima vrlo slabo razvijen korijen. Veže se za drveće radi strukturalne potpore, a sićušne dlačice na lišću, takozvani trihomi, upijaju vodu i hranjive materije direktno iz vazduha. Zapravo joj korenje nije potrebno jer pomoću njega ne upija vodu i hranjive materije iz zemlje.

Prednost gajenja ove biljke je i to što joj je potrebno samo povremeno zalivanje, a ona će vam ovu brigu višestruko vratiti jer apsorbuje negativne materije iz vazduha, pa je odličan izbor za sve one koji na prirodan način žele da pročiste vazduh u svom domu.

Pošto apsorbuje elektromagnetno zračenje, a ukućane štiti od elektrosmoga tilandsija se preporučuje za držanje u prostorijama sa IT uređajima, TV i električnim aparatima.

Profimedia
 

Vrlo je popularno gajiti tilandsije u staklenim kuglama i u tom slučaju treba paziti da kugla ne bude premala i da oko biljke struji dovoljno vazduha.

Nekoliko saveta za gajenje biljke ljubavi

- Zalivajte ju svakih sedam do 10 dana, a jednom mesečno u vodu dodajte prihranu. Zalivajte je prskanjem i koristite odstajalu vodu – najbolje bi bilo kišnicu.

- Držite je na svetlom mestu, ali pripazite da izvor svetlosti ne bude direktan.

- Prijaju joj temperature prostora iznad 15 stepeni.

Pixabay
 

- Najčešći razlozi propadanja tilandsije su preterano zalivanje, suv vazduh u prostoriji i preniska temperatura.

- Čak i ako nađete primerke koji nisu dovoljno zalivani, svaki se može oporaviti pod uslovom da na biljci ima zelenih delova. Takvu biljku treba potopiti u vodu na 12 sati, a onda ponoviti proceduru 2-3 dana kasnije, na 4 sata.

- Najbolje je da koristite posebna zemljišta za vazdušne biljke.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike