Da li ste prilagodili PVC prozore i vrata „zimskom režimu“? Još nije kasno, a uštedećete na grejanju (VIDEO)

15.01.2023

10:10

3

Autor: Z. A.

NIje loše ovo znati

Da li ste prilagodili PVC prozore i vrata „zimskom režimu“? Još nije kasno, a uštedećete na grejanju (VIDEO)
Copyright Printscreen: YouTube/ diybookEN

PVC stolarija, posebno prozori i vrata, sve češći su odabir jer ih je lakše podesiti i bolje zadržavaju temperaturu u stanu. Ali prilikom ugradnje, majstori zaborave da vam napomenu dve bitne stavke, koje će vam zasigurno biti od koristi ove zime.


Iako je reč o jednostavnoj stvari, mnogi ljudi ne znaju ili zaborave da je podmazivanje rešenje za škripu ručki ili mehanizma, te loše prijanjanje prozora. Ako redovno održavate prozor, neće biti potrebe za zivkanjem majstora.
Profimedia
Prozor

Metalne delove poput šarki, brava i sistema za zaključavanje, kao i sve pokretne delove prozora, potrebno je održavati povremenim čišćenjem i podmazivanjem specijalnim uljem, minimalno jednom godišnje.

Ne trebaju vam majstori da biste u jesen vrata i prozore podesili na „zimski režim“, a na proleće na „letnji“. Jednostavno otvorite prozorsko (ili balkonsko) okno i pronađite šaraf na strani gde se nalazi ručka, te ga podesite uz pomoć inbus ključa.

Šaraf koji se nalazi sa strane šarke okrećite unutra, pri čemu se reguliše potisna sila prozorskog okvira, prenosi Slobodna Dalmacija.

Pexels
Prozor

Majstori prilikom postavljanja najčešće prozor ostave u „standardnom“, srednjem „režimu“. Ako niste sigurni u kojem su trenutno „režimu“ vaši prozori i vrata, jednostavno oknom stisnite list papira. Ako ga možete bez problema izvaditi, namešteni su na „letni“, ali ako se pokida, onda su na „zimskom režimu“.


Ipak, pripazite, nije poželjno da ostavite prozore i vrata na „zimskom režimu“ čitavu godinu jer se opterećenje na gumu okvira znatno povećava, pa će se brzo istrošiti i moraćete uskoro da menjate delove prozora.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike