Baterija mobilnog telefona vam se brzo prazni? Sigurno ga punite ovako i to je apsolutno pogrešno

21.12.2022

10:05

0

Autor: Z.A.S.

Telefon nikada ne bi trebalo da punite tokom noći

Baterija mobilnog telefona vam se brzo prazni? Sigurno ga punite ovako i to je apsolutno pogrešno
Mobilni telefon - Copyright Pixabay

Da li imate običaj da punite telefon tokom noći? Ukoliko je vaš odgovor "da", onda pravite veliku grešku.

Naime, ukoliko niste znali, noćno punjenje telefona, kao i ostavljanje uređaja na punjaču, čak i kada se napuni do 100 odsto, nikako nije dobro za bateriju telefona, jer to samo ubrzava proces njenog slabljenja.

Naravno da će baterija, kako vreme bude odmicalo, postajati sve slabija, ali ukoliko budete nastavili da telefon punite na ovaj način, proces slabljenja će se prilično ubrzati.

Pixabay
 

Ipak, iz "Gugla" tvrde drugačije. Kažu da je ovo, ne samo zastarelo verovanje, već i da pametni telefoni sami zaustavljaju proces punjenja, nakon što baterija dođe do 100 odsto.

Kako treba puniti telefon?

Ukoliko litijum-jonsku bateriju održavate na 30 ili 50 odsto napunjenosti, najmanje su šanse da će oslabiti. I "Samsung" i "Epl" se slažu da je bateriju najbolje održavati napunjenu do 50 odsto, jer na taj način pomažete u "produženju njenog životnog veka".

Pixabay
 

Naravno, većina korisnika pametnih uređaja nema mogućnost da bateriju održava na 30 do 50 odsto, jer je većini potrebno da ona što duže traje, a ovo se posebno odnosi na situacije kada znaju da neko vreme neće imati pristup štekeru.

Ono što je najbitnije, jeste da baterija ne bude predugo 100 odsto puna i zato obavezno izbegavajte stavljanje uređaja na punjenje tokom noći.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike