Pet velikih grešaka koje pravimo kada punimo mobilni telefon: Jedna posebno uništava bateriju

14.07.2022

08:17

0

Autor: Z.A.S.

Nikada nemojte čekati da se telefon u potpunosti isprazni i nikada ga nemojte puniti do 100 posto

Pet velikih grešaka koje pravimo kada punimo mobilni telefon: Jedna posebno uništava bateriju
Mobilni telefon 3 - Copyright Pixabay

Mobilni telefon je postao predmet od koga se retko kad razdvajamo i retko ko ga danas ne koristi. Zahvaljujući njima, brzo šaljemo poruke, fotografije, mailove i završavamo mnoge poslove.

Samim tim, trošimo i bateriju telefona, jer svaka radnja koju napravimo potroši njen određeni procenat. Zato neko telefon puni i po 2-3 puta dnevno, u zavisnosti od trajanja i starosti same baterije.

Međutim, ono što većina nas uglavnom pravi greške, prilikom punjenja telefona, koje skraćuju njegov vek trajanja. Ovih pet bi trebalo da izbegnete.

Pixabay
 

Ostavljate punjač u utičnici

Ukoliko ostavljate punjač u utičnici, ne samo da ćete povećati račun za struju, već ćete i sebe dovesti u opasnost. Naime, punjač oslobađa toplinu, a akumulacija topline može da prouzrokuje požar.

Telefon punite tek kada se u potpunosti isprazni, a onda ga napunite do 100 posto
Telefoni imaju litijumske baterije koje rade u ciklusima punjenja. Ukoliko dozvolite da se baterija u potpunosti isprazni, znači da polako uništavate telefon. Ono što takođe nikada ne bi trebalo da radite jeste da ga punite do 100 posto. Možda vam ovo zvuči suludo, ali telefon može da se pokvari zbog preteranog broja punjenja. Mnogi od nas telefon ostavljaju da se puni tokom noći, a to povećava račun za struju, ali i prekida ciklus punjenja baterije i pregreva uređaj.

Pixabay
 

Ne koristite originalni punjač

Svaki punjač ima drugačiju jačinu punjenja i prilično je važno da koristite onaj koji najbolje odgovara uređaju. Najbolje bi bilo da uvek koristite punjač koji ste dobili prilikom kupovine mobilnog telefona.

Ne skidate masku s telefona dok ga punite
Ukoliko masku ne skinete sa telefona dok ga punite, toplina će se zadržavati, a to će onda dovesti do zagrevanja baterije, ali i drugih delova uređaja.

Pixabay
 

Koristite telefon dok se puni
Ukoliko telefon koristite dok se on puni, to dovodi do "prevelikog pritiska" na bateriju". Ukoliko morate da odgovorite na poziv, ili da nešto drugo uradite, obavezno ga prvo skinite sa punjača.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike