Fotografija iz 80-ih izazvala poplavu nostalgije, a na njoj porodica u tipičnom stanu u Jugoslaviji. Da li vam je nešto čudno?

12.11.2022

10:32

0

Autor: Z. A.

Osim vrištećeg smeđeg enterijera, svima upada u oči jedan drugi detalj

Fotografija iz 80-ih izazvala poplavu nostalgije, a na njoj porodica u tipičnom stanu u Jugoslaviji. Da li vam je nešto čudno?
Copyright Facebook: Nostalgija

Često se na društvenim mrežama pojavi neka slika iz vremena SFRJ koja izazove pravu buru, lavinu emocija, pozitivne, ali i negativne komentare. I to su najčešće fotografije kakve većina ljudi još uvek ima u svom albumu iz sedamdesetih i osamdesetih godina, kada su vladali drugačiji trendovi u modi i enterijeru, drugačiji stil života i drugačije prilike.


Naime, na Facebook stranici „Nostalgija“ objavljena je fotografija stereotipnog stana iz sedamdesetih i osamdesetih godina uz opis „Ovako su izgledali stanovi u Jugoslaviji osamdesetih“. Osim vrišteće braon enterijera, mnogima u oči upada jedna druga stvar.

- Tom stanu ne fali ništa. Vidite koliko ljubavi ima, deca sede roditeljima u krilu, to je bilo najvažnije. Ne kao sad kad svako sedi za sebe i samo u mobilni gleda. Nema niko vremena za pričanje. To je tužno i žalosno.

- Ja sam najpre uočila da roditelji drže decu u krilu. Bilo je to vreme ljubavi u porodici. Sad svako u svoj telefon gleda.
- Stan nije bitan na ovoj slici. Meni super!!! Ja sam imala prelepo djetinjstvo u takvom domaćinstvu!!! Moji roditelji, sestra, ja, crtaći u 19.15, silni gosti!!! Meni ništa nije falilo, a topline doma bilo napretek!!!

- I šta im je falilo? To se zvao dom, u kojem smo bili srećni....

- E to su bila vremena sedamdeset i neke, kada su stare komšinice dolazile kod moje bake da bi uveče gledale dnevnik i neku seriju na takvom crno-belom televizoru. Bila su to neka posebna vremena“, „Ostavite na stranu kako su izgledali stanovi. Pogledajte kako su izgledale porodice, znalo se ko je ko u porodici. A ovo danas, sačuvaj bože“.

- Prelepa slika, iz početka mi čudno nešto, deca sede bez mobilnog u rukama, a bogami i roditelji. I onda klik… pa da, to su stara dobra vremena, stvarno super porodica na okupu.

- Bilo je to lepo vreme, a šta fali tim stanovima? U njima je bilo puno ljubavi i topline. Komšija je uvek bio dobrodošao na druženja. A ko se danas druži? Samo trka za novcem i tipkanje po mobilnom.

Tada su bar imali stanove

Ipak, bilo je i onih koji su istaknuli ružnu stranu tih vremena. „Ima li koja slika gde se čeka u redovima za kafu, ulje, prašak za pranje rublja?“

Ali i njima su brzo odgovorili: „Ovi stanovi koji se izdaju po Novom Sadu za 500 evra i dalje izgledaju tako?“, „Pa možda ne izgledaju moderno, samo u tom vremenu su bar imali stanove... od firme ili grada. A danas? Ili kupi ako ti roditelji mogu platiti ili u najam“, zaključuju.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike