Male promene donose veliku uštedu: Nekoliko efikasnih načina da smanjite potrošnju električne energije

31.10.2022

09:24

0

Autor: Z.A.S.

Svi bismo voleli da manje novca dajemo na račune

Male promene donose veliku uštedu: Nekoliko efikasnih načina da smanjite potrošnju električne energije
Računi za struju mogu biti manji - Copyright Profimedia

Ušteda apsolutno svima dobro dođe. Ma koliko novca imali na početku meseca, sigurno bismo svi više voleli kada bismo ga manje trošili na račune.

Malim promenama zapravo možete da napravite veliku uštedu, a baš kao što to možete da uradite i u nekim drugim sferama života, možete i na računu za struju.

Pre svega, možete da vodite evidenciju troškova kako biste dobili bolju sliku o mogućnostima uštede. Zabeležite koliko ste plaćali struju dok niste pazili na potrošnju, a koliko nakon promena nekih navika.

Ukoliko želite tačno da znate kolika može biti razlika, pokušajte ovako - zapišite stanje brojila danas pa narednih sedam dana nastavite sve da radite kako ste navikli. Kada prođe i ta nedelja, ponovo zapišite stanje brojila pa izračunajte razliku.

Sam način korišćenja pojedinih električnih uređaja značajno utiče na njihovu potrošnju. Vreme korišćenja uređaja značajno utiče na troškove i zato je preporuka da, uređaje koje možete, koristite za vreme trajanja niže tarife, odnosno noću. Kod određivanja rasporeda uređaja u prostoriji, vodite računa o tome da položaj uređaja takođe utiče na njegovu potrošnju.

Profimedia
 

Frižider

Primera radi, položaj friždera u prostoriji treba da bude takav da je udaljen od izvora toplote i van dohvata sunčevih zraka. Takođe, provetravanjem uređaja osigurajte strujanje vazduha oko zadnjeg dela frižidera. Bitno je podesiti i temperaturu hlađenja i zamrzavanja jer podešavanje uređaja na nepotrebno niske temperature znatno utiče na njegovu potrošnju. Takođe, u frižider ne stavljajte tople namirnice i nastojite da održavate umerenu količinu namirnica.

Pixabay
 

Rasveta

Veliku uštedu možete da ostvarite i kod rasvete. Naime, kvalitetnija i efikasnija rasveta postiže se postavljanjem većeg broja manjih izvora svetlosti u prostoriji. Kod prostora gde je potrebno dugotrajno osvetljenje, upotrebljavajte štedna rasvetna tela. Ono o čemu možda niste razmišljali jeste da svetlo obojeni zidovi reflektuju znatno više svetla od tamnih.

Profimedia
 

Mašina za veš

Bitan potrošač je i mašina za veš, koju uvek punite do dopuštene količine. Kad god je to moguće, koristite ciklus ekonomičnog pranja. Kada je reč o sredstvima za pranje - upotrebljavajte ona sredstva koja su efikasna na nižim temperaturama. Kod mašine za sušenja veša je bitno vreme rada mašine, za šta je bitno da sam veš bude što manje vlažan, odnosno da je dobro odrađena prethodna centrifuga.

Profimedia
 

Bojler

Najveći potrošač u mnogim domaćinstvima je bojler i tu treba obratiti pažnju da vodu ne zagrevate na više od 60 °C. Povremeno očistite grejače bojlera od naslaga kamenca.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike