Pripremite se za zimu na vreme: Pet jednostavnih trikova da uštedite struju

31.08.2022

07:59

0

Autor: Z.A.S.

Za početak, gasite svetla iz prostorije iz koje izađete, kao i TV

Pripremite se za zimu na vreme: Pet jednostavnih trikova da uštedite struju
jason-briscoe-KTrov7eujms-unsplash - Copyright Unsplash

Jesen i zima su pred nama, a ako je sudeći po prognozama, pred nama nije ni najmanje topao period. Štaviše, postoji mogućnost da ćemo morati da koristimo i dodatne izvore toplote.

Opšte je poznato i to da zimi više kuvamo, što znači da su nam šporet i rerna mnogo više uključeni. Češće peremo i veš, a i sudova uvek bude mnogo više za pranje.

A onda stigne račun za struju koji se uglavnom nikome ne dopadne. Zato bi bilo dobro da uštedimo. Načini postoje, samo je potrebno da se malo izorganizujete.

Ovo je pet jednostavnih trikova za uštedu električne energije.

Svetlo i TV

Gasite svetla i TV kada izađete iz prostorije, a tokom noći i internet.

Grejalica

Ukoliko za dodatno zagrevanje svog doma koristite grejalicu, palite je samo onda kada vam je neophodna. Ukoliko je samo prohladno, obucite džemper ili se pokrijte ćebetom i rešite problem na ovaj način.

Pixabay
 

Mašine za pranje veša i sudova

Savet stručnjaka je da vodu u bojleru zagrevate samo noću, u periodu kada je jeftina tarifa na snazi, jer ćete na taj način uštedeti i do tri puta na električnoj energiji. U slučaju da u domaćinstvu žive do četiri člana porodice, bojler nemojte uključivati na maksimum.

Mašinu za sudove i mašinu za pranje veša uključujte posle ponoći, a ukoliko veš budete prali na nižoj temperaturi, značajno ćete uštedeti.

Pixabay
 

Frižider

Stručnjaci preporučuju da obične sijalice zamenite onim LED. Ako dobro zatvorite vrata frižidera, tako da dihtung gume dobro pripajaju, takođe ćete uštedeti. Ovo važi i u slučaju da redovno čistite naslage leda iz zamrzivača.

Unsplash
 

Kuvanje

Za vreme kuvanja, šerpu obavezno prekrivajte poklopcem, a zagrejanu rernu iskoristite da u njoj spremite dva-tri jela koja će vam trajati nekoliko dana. Takođe, gasite i ringlu pred kraj kuvanja, jer je ona svakako sačuvala dovoljno toplote da ručak uspešno privedete kraju.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike