Šest mesta u kuhinji na kojima se krije najviše bakterija: Jedno sigurno zaboravljate da očistite

16.08.2022

07:02

0

Autor: Z.A.S.

Stručnjaci su napravili spisak i skrenuli nam pažnju na mesta koja uglavnom zaboravljamo prilikom čišćenja

Šest mesta u kuhinji na kojima se krije najviše bakterija: Jedno sigurno zaboravljate da očistite
Kuhinja - Copyright Unsplash

U kuhinji postoje predmeti na koje zaboravimo da obratimo pažnju prilikom čišćenja, a nikako ne bi trebalo da ih zaobilazimo.

Profesionalci su sastavili listu ključnih predmeta i područja i dali nam savete kako da o njima brinemo.

Sunđeri

Iako sunđeri služe za to da stvari učine čistijima, oni su jedno od najgorih mesta i na njima se skrivaju mnoge bakterije.

- Da biste ih dezinfikovali, prvo ih operite deterdžentom i toplom vodom, a zatim ih potopite u sredstvo za dezinfekciju. Iscedite što više tečnosti i ostavite sunđere da se dobro osuše. Ako nemate pri ruci tečnost za sterilizaciju, brzo rešenje je potapanje u sveže prokuvanoj vodi - kaže stručnjak.

Neophodno je redovno prati krpe i sunđere, a možete ih staviti i u mašinu za pranje sudova, s tim da morate da odaberete jako vruć ciklus.

Pixabay
 

Rezervoar za vodu aparata za kafu

Rezervoar za vodu u aparatu za kafu često ostane zanemaren prilikom čišćenja.

- Većina nas samo doliva vodu bez razmišljanja o dubokom čišćenju posude, ali u njoj bi mogli da se nađu plesan i razne bakterije - objašnjavaju.

Alkoholno sirće sipajte u posudu i ostavite ga neko vreme da biste uklonili kamenac, a zatim ga isperite u vrućoj vodi i osušite.

Sudopera

Sudopera je idealno stanište za mnoge bakterije, ali možete da je, bez problema, očistite starom četkicom za zube i dezinfekcijskim sredstvom, ili izbeljivačem. Otvoru sifona posvetite posebnu pažnju i dobro ga oribajte i dezinfikujte.

Profimedia
 

Ručke frižidera i brojčanici šporeta i rerne

Ručke frižidera i rerne, kao i brojčanike šporeta, dodirujemo svakodnevno i to uglavnom po više puta. Međutim, često ih zanemarujemo kada je u pitanju čišćenje. Ove površine bi redovno trebalo da peremo toplom vodom i deterdžentom ili da za njih koristimo antibakterijski sprej.

Radne ploče

U odnosu na materlijal od kojeg je napravljena, zavisiće i način na koji ćete čistiti radnu ploču.

- Uveče, nakon što završite s kuvanjem za taj dan, dobra je praksa da poprskate radnu ploču antibakterijskim sprejom i obrišete sve kuhinjske pultove čistom krpom kako biste uklonili bakterije. I ne zaboravite da redovno čistite ispod i iza uređaja poput kuvala za vodu i tostera - kažu stručnjaci.

Pixabay
 

Daske za sečenje

Uprkos pranju i ribanju, bakterije se često zadrže na površinama drvenih dasaka za sečenje.

- Očistite dasku vrućom vodom sa sapunom, a zatim je prelijte sveže prokuvanom vodom kako biste dasku sterilisali. Antibakterijski sprej pomoći će da ostane bez bakterija, ali nije zamena za temeljno pranje - objašnjavaju stručnjaci.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike