Nisu problem uključena svetla: Ovi kućni aparati troše mnogo više struje, evo kako možete da uštedite

13.07.2022

13:36

0

Autor: D. R.

Najveći broj nas se trudi da gasi svetla u prostorijama u kojima ne boravi, ali kako biste uštedeli novac važno je da znate da neki drugi uređaji troše mnogo više električne energije, a stalno su uključeni

Nisu problem uključena svetla: Ovi kućni aparati troše mnogo više struje, evo kako možete da uštedite
lucas-santos-lVdClVL09HE-unsplash - Copyright Unsplash

Američki naučnici su sproveli istraživanje gde su primetili da najveći broj ljudi, kada pomisli na uređaje koje treba isključiti kako bi se uštedela struja, najprije pomisli na izvore svetlosne energije, odnosno na prekidače za svetlo.

U proseku prekidač u jednom danu dotaknemo preko deset puta pa iz istog razloga većina ljudi misli da su upravo uključena svetla na sve strane krivac za velike račune na kraju meseca.

Ipak, čini se da je istina puno drugačija.

Unsplash
 

Najviše struje potrošiće veš-mašina, frižider, šporet i bojler.

Recimo, prosečan frižider troši 255 vati. S obzirom na to da je uključen ceo dan, potrošićete 162 kWh mesečno.

Što se tiče šporeta, računica je prosta. Ako ga koristite samo jedan sat dnevno, potrošićete u proseku 45 kWh – 75 kWh mesečno.

Samo zagrevanje vode i pranje veša glavni su krivci za visoke račune, a ono što možete učiniti jeste da kada kupujete, izaberete optimalnu veličinu bojlera, ali i da ugradite filter za tvrdu vodu. Ne biste verovali koliko naslage kamenca smanjuju provodljivost toplote pa je potrebno znatno više energije da se voda zagreje. Prosto govoreći, kamenac zauzima određen prostor u vašem bojleru - grejač, kao i zidove bojlera, pa se više energije troši na zagrevanje kamenca nego na vodu.

Profimedia
 

Važno je da imate na umu da kada god možete isključite uređaj iz struje, jer neki uređaji čak i ako su ostali u stanju pripravnosti mogu potrošiti i do 20 odsto električne energije.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike