Virus Zapadnog Nila u Srbiji: Izbegavajte ove boje jer ih komarci obožavaju

06.07.2022

17:27

1

Autor: Z.A.S.

Osim što će vas nervirati zujanjem, svi znamo da ujed komarca za posledicu ima svrab zbog kojeg često želimo da iskočimo iz sopstvene kože, ali i da postoji opasnost da nam komarac, ukoliko je zaražen, prenese virus Zapadnog Nila

Virus Zapadnog Nila u Srbiji: Izbegavajte ove boje jer ih komarci obožavaju
Komarac - Copyright Pixabay

Svi znamo da je leto Meka i Medina za komarce i muve i da ovo godišnje doba savršeno pogoduje njihovom razmnožavanju, a samim tim i zadavanju muka nama.

Insekti su posebno naporni ukoliko dosta vremena provodite napolju. Sa druge strane, ništa manje ih nema ni u kući, a ovo se najviše odnosi na one domove u kojima ne postoje komarnici koji u velikoj meri sprečavaju njihov ulazak unutra.

Osim što će vas nervirati zujanjem, svi znamo da ujed komarca za posledicu ima svrab zbog kojeg često želimo da iskočimo iz sopstvene kože, ali i da postoji opasnost da nam komarac, ukoliko je zaražen, prenese virus Zapadnog Nila.

Zato ne bi bilo loše da preduzmemo sve što možemo da se zaštitimo od ovih krvopija. Naravno da će određene kreme pomoći, ali, verovali ili ne, u tome može da pomogne i boja odeće.

Muve i komarce, kako su utvrdila istraživanja, određene boje izuzetno privlače. Studija koja je to dokazala, sprovedena je na tri različita univerziteta, a naučnici su došli do zaključka da je veća verovatnoća da će komarce privući određene boje kada otkriju izbor ugljen-dioksida.

Tokom leta komaraca i muva ima na sve strane, pogotovo ako vreme provodite napolju.

Oni u potpunosti mogu da vam pokvare doživljaj i da vas nerviraju, pa je dobro da znate kako da ih izbegnete i smanjite šanse da vas napadaju.

Zaprašivanje komaraca/Foto:Pixabay
 

Naime, istraživanja su utvrdila da muve i komarce najviše privlače određene boje. Ova studija sprovedena je na tri različita univerziteta u SAD – u i Nemačkoj, gde su naučnici došli do zaključka da je veća verovatnoća da će komarce privući određene boje kada otkriju izbor ugljen – dioksida.

Narandžasta i crvena su boje koje će komarce privući mnogo više od ostalih, a od tamnih boja tu to su crna i plavozelena.

Boje koje komarci uglavnom izbegavaju jesu bela, plava, zelena, a ni ljubičasti tonovi im nisu ni najmanje privlačni.

Profimedia
 

Sa druge strane, neki smatraju da će bela boja najpre privući krpelje, mada oni nemaju oči već mala klešta sa receptorima. Ipak, preporučljivo je da, kako biste lakše uočili krpelja, prilikom boravka u prirodi, nosite odeću jarkih boja.

Plava, ljubičasta, zelena, crvena i narandžasta privući će najpre pčele, pa bi bilo dobro da i ove boje izbegnete.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike