Recept dana: Zelena salata i rukola sa kuglicama od sira

18.11.2020

07:08 >> 22:29

0

Autor: Z. A.

Ovaj dan neka vam bude zelen

Recept dana: Zelena salata i rukola sa kuglicama od sira
Copyright Pexels/ Roman Odintsov

Ova salata je potpuno božanstvena zelena rapsodija začinjena kuglicama od sira. Dovoljno je samo pomenuti zelenu salatu, rukolu i spanać pa da se naježite od zdravlja. Bez šale, zelena salata spominje se još u jednom spisu iz 400. godine p. n. e., u kom je starogrčki istoričar Herodot opisuje kao lek protiv kašlja, astme, napetosti i nesanice. Sadrži minerale, kalijum i kalcijum, te vitamine E, A i B2.

Rukola je korišćena još u doba starog Rima i Grčke za poboljšanje rada organa za varenje u to doba. I te kako lekovita, u poslednje vreme je veoma popularna u evropskim državama, posebno u Italiji. U svetskim restoranima koriste je za salate i kao dodatak jelima od mesa, a zbog interesantnog oblika lišća koristi se za dekoraciju mnogih jela u restoranima. A osim za poboljšanje rada organa za varenje, koristi se i u slučaju prehlade ili kašlja.
Na spanać ne treba trošiti reči. Vreme je da uđete u kuhinju.

MOŽETE DA SPREMITE I: Recept dana: Čoko-oranž torta

Sastojci:

  • 1/2 glavice zelene salate
  • 1/2 male glavice ajsberg salate
  • 50 g bebi spanaća
  • 50 g rukole
  • 1 crveni luk
  • 100 g čeri paradajza
  • 50 g oraha

Za kuglice od sira:

  • 200 g kravljeg sira
  • 100 g punomasne vurde ili kajmaka
  • 1 kašičica belog luka u prahu
  • 1 kašičica mlevene paprike
  • 2 jajeta
  • 50 g kornfleksa
  • brašno za pohovanje
  • ulje za prženje

Za preliv:

  • 70 ml maslinovog ulja
  • 20 ml belog vinskog sirćeta
  • 1/2 kašičice dižon senfa
  • 1/2 kašičice meda
  • so po ukusu

Priprema

1. Iskidajte salatu na komade. Prepolovite paradajz. Isecite crveni luk na polumesece.

2. Ispecite orahe 10 minuta na 180 stepeni.

3. U posudi pomešajte iskidanu salatu sa rukolom i bebi-spanaćem.

4. Izgnječite sir viljuškom i pomešajte ga sa vurdom ili kajmakom, te začinite belim lukom i mlevenom paprikom. Oblikujte smesu u male kuglice i ostavite ih u frižideru 30 minuta da se stegnu.

5. Uvaljajte kuglice u brašno, a zatim u umućena jaja i u mleveni kornfleks, a zatim ih pržite na ulju dok ne postanu zlatne.

6 Od maslinovog ulja, sirćeta, dižon senfa, meda i soli po ukusu napravite preliv.

7. Dodajte čeri paradajz i luk u posudu sa zelenim salatama, začinite salatu prelivom i servirajte sa kuglicama i mlevenim orasima.

Bon appetit!

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike